Internasjonalt13.07.2017

EU og Japan enige om verdens største frihandelsavtale

Handelsavtale mellom EU og Japan

13.07.2017

Etter fire års forhandlinger ble EU og Japan i forrige uke enige om en handelsavtale som dekker nesten 30 prosent av verdensøkonomien.

– Foreløpig er det snakk om politisk enighet. Det gjenstår fortsatt mye arbeid for å få på plass detaljer i avtaleteksten. Likevel er det allerede klart at Japan vil åpne for mer import av jordbruksprodukter fra EU, sier fagsjef for internasjonale spørsmål i Norsk Landbrukssamvirke, Arne Ivar Sletnes.

Tollen vil bli fjernet på omlag 85 prosent av Japans tollinjer for jordbruksvarer. For produkter som er viktige for det nasjonale jordbruket forplikter Japan seg til å redusere tollsatser over en viss tidsperiode.

Les mer: Ny handelsavtale med EU åpner for økt flyt av jordbruksvarer

Avtalen er en motreaksjon mot Trump

Forhandlingene mellom EU og Japan har ikke vært enkle. Det har vært store uenigheter om blant annet markedsadgang for jordbruksvarer og biler.

Fagsjefen tror at Trumps proteksjonistiske holdning har ført til større motivasjon for å løse flokene.

– Den proteksjonistiske omdreiningen i USA, med Trump ved roret, har imidlertid ført til motreaksjoner i store deler av verden. Trump har faktisk bidratt til en mer handelsliberalistisk politikk i EU og Japan de siste månedene. Dette gav inspirasjon til en intensiv sluttspurt i forhandlingene slik at resultatet kunne bli annonsert som en handelspolitisk triumf i forbindelse med G20-toppmøtet i Hamburg, sier Sletnes.

Les mer: Stadig mer import av mat er en trussel for norsk landbruk

Japan fjerner toll på kjøtt

Svinekjøtt er den viktigste eksportvaren fra EU-landbruket til Japan. EU solgte svinekjøtt for 1,2 milliarder Euro til forbrukere i Japan i 2016. Den nye avtalen innebærer at Japan skal fjerne tollen på mange produkter av svinekjøtt i løpet av ti år. For andre sortimenter av svinekjøtt skal tollen vesentlig ned.

– Japan forplikter seg også til å redusere tollen på storfekjøtt. Tollkuttet er imidlertid knyttet til en kvote som starter på 42000 tonn første året, men som vil øke over tid. Det er derfor langt fra en fullstendig åpning for fri import, sier fagsjefen.

Les mer: Åtte handelsavtaler som kan få konsekvenser for norsk landbruk

Meieriprodukter mest kritisk for Japan

For Japan var det mest smertefullt å åpne sine grenser for mer import av meieriprodukter.

– Likevel har de gitt også på dette området, for å få tilgang til EU-markedet for biler og andre industriprodukter, sier Sletnes.

En annet viktig seier for EU er at Japan anerkjenner 205 europeiske produkter som beskyttet mot kopiering og bruk av samme produktnavn. Det vil si at utenlandske konkurrenter til EU-produsentene ikke kan selge produkter med beskyttede navn som parmaskinke og roquefort i Japan.

Les mer: Vet vi egentlig konsekvensene av frihandelsavtalene?

Ingen umiddelbare konsekvenser for Norge

Frihandelsavtalen mellom Japan og EU får ingen umiddelbare konsekvenser for Norge, men fagsjefen tror den kan indirekte påvirke både i positiv og negativ retning.

– Økt tilgang til markeder i andre deler av verden kan redusere noe av presset fra enkelte EU-land om å få tilgang til det norske markedet. Men samtidig vil liberaliseringen av jordbrukshandelen i Japan legge økt press på Norge og gi energi til de kreftene som jobber for å liberalisere verdenshandelen, sier Sletnes.

Vil du få med deg siste nytt om handelsavtaler og internasjonal handelspolitikk?

Få nyheter om handelsavtaler og internasjonale forhandlinger rett i innboksen din! Meld deg på Arne Ivar Sletnes handelspolitiske nyhetsbrev!

Detaljer i handelsavtalen mellom EU og Japan om jordbruksprodukter

  • Japan skal fjerne tollen på mange produkter av svinekjøtt i løpet av 10 år.
  • Japan forplikter seg til å redusere tollen på storfekjøtt fra 38,5 prosent til 27,5 prosent når avtalen trer i kraft, og kutte den til 9 prosent over en 15-års periode. Tollkuttet er knyttet til en kvote som starter på 42000 tonn første året, men som vil øke over tid
  • Tollen på harde oster, som gauda, cheddar og parmesan, skal fjernes helt i løpet av 15 år.
  • For myke oster, som camembert, feta og mozzarella, vil EU få ei kvote på 20 000 tonn, som vil øke til 100 000 kvoter i løpet av 15 år. Innenfor denne kvota vil Japan fjerne tollen i løpet av 15-års perioden.
  • EU får også økt tilgang til det Japanske markedet for myse og melkepulver.
  • EU og Japan er enige om at tollen på såkalte bearbeidede varer, som pasta, kjeks og sjokolade  skal fjernes over en 10-års periode.
  • EU har fått tollfrie kvoter for malt og potetstivelse.
  • Japan anerkjenner 205 europeiske produkter som beskyttet mot kopiering og bruk av samme produktnavn.