Internasjonalt

Publisert: 27.09.2017

Kineserne er på jakt etter norske husdyrgener

Det kinesiske markedet er en stor mulighet for norsk husdyrgenetikk. Foto: iStock

Publisert: 27.09.2017

Kurasen Norsk Rødt Fe (NRF) eksporteres til 30 ulike land verden rundt. Nå har også kineserne har fått ferten av norsk genetikk.

Arbeidet med å eksportere ku-gener til Kina begynte i 2008, men stoppet opp etter fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo i 2010. Nå har imidlertid kineserne kommet tilbake til Norge på jakt etter god melkeku-genetikk.

Les mer: Norsk husdyrgenetikk er en eventyrlig eksportsuksess

Edle dråper fra Stange til Kina

Det er flere kyr i Kina enn i USA, og i takt med velstandsvekst for landets innbyggere, endrer også matpreferansene seg og flere ønsker seg mer kjøtt og melk i kosten.

Det kinesiske mattilsynet tok derfor turen til samvirkebedriften Geno på Stange. Der signerte de en avtale som gjør det lettere å eksportere genmateriale av den norske kurasen fra Stange til Kina.

Les mer: Den norske kua har erobret hele verden

Norsk genetikk i kinesiske melkeglass

Myndighetene i Kina har satt som mål å øke produksjonen av fersk melk til barn. Den tidligere statsministeren, Wen Jiabao, har satt som mål at alle barn skal drikke en halv liter melk hver dag.

I fremtiden kan mye av denne melken bli produsert av norsk-ættede kyr. I første omgang skal Geno eksportere 20.000 sæddoser.

Les mer: 9300 norske bønder står bak verdens beste ku

Produkter av høy kvalitet

I 2016 eksporterte Norge jordbruksprodukter til Kina for 199 millioner kroner. I hovedsak var dette tilberedte næringsmidler, drikkevarer og huder og skinn. Ettersom norske jordbruksvarer holder høy kvalitet kan det være mulig  å øke eksporten til Kina betraktelig.

Også når det gjelder NRF så er det kvaliteten som vekker interesse. Norske kugener er svært ettertraktet fordi man får kyr som gir mye melk, godt med kjøtt og har svært god helse, fruktbarhet og funksjonelle utseendemessige karakteristikker.