Internasjonalt, Teknologi

Oppdatert: 22.06.2020

Publisert: 21.06.2020

Landbruksroboter kan bli Norges neste store eksportsuksess

Vi kan stå overfor et nytt eksporteventyr for landbruksutstyr og roboter. En av dem er roboten Thorvald av Saga Robotics. Foto: Aurora Hannisdal/Differ Media

Oppdatert: 22.06.2020

Publisert: 21.06.2020

Norge kan stå overfor et nytt eksporteventyr. -Landbruksroboter utviklet i Norge har potensiale til å bli en stor internasjonal suksess, sier fagsjef for forskning og innovasjon i Norsk Landbrukssamvirke, Åge Klepp.

Landbruksroboten Thorvald, sprøyteroboten Asterix, og beiteteknologien NoFence. Norge ligger langt fremme i utviklingen av automatiserte landbruksmaskiner.

Klepp mener satsingen på landbruksteknologi er vinn-vinn for Norge.

– En satsing på landbruksteknologi er ikke bare et godt svar på å nå målene i landbrukets klimaplan, men kan også bli en eksportsuksess med betydelig verdiskaping for Norge, sier han.

Les mer: Ny teknologi vil gi økt konkurransekraft for norsk landbruk

Potensiale for utvikling i Norge er enormt

Norge har hatt stor suksess med utvikling av landbruksutstyr tidligere. Suksessen med kvernelandsplogen har vist at landbruket kan kommersialisere nyvinninger.

Fagsjefen mener at vi kan stå foran et nytt eksporteventyr, hvis vi spiller kortene riktig.

– Når Norge kan være verdensledende på plog er det ingen grunn til å tro at vi ikke skal være en internasjonal spydspiss på teknologi knyttet til roboter og presisjonslandbruk. Særlig fordi norske bønder er ivrige etter å teste nye løsninger og drive utviklingen videre, sier han.

Det norske teknologiselskapet Adigo står bak landbruksroboten Asterix. Roboten sprøyter ugressmiddel bare på ugresset og ikke på nytteplanten. Foto: Adigo.

Norge ligger allerede i verdenstoppen

Mange land arbeider i dag med å utvikle ulike typer landbruksroboter, men Professor ved NMBU og utvikleren bak landbruksroboten Thorvald, Pål Johan From, mener vi har en fordel siden vi har kommet så langt i utviklingen.

– Vi mener vi er allerede i verdenstoppen i dag. Vi har stor tro på at vi kan stå overfor et nytt eksporteventyr, sier From.

Les mer: Landbruksroboten Thorvald er et våpen mot importen

Interessen har eksplodert under korona

Interessen fra utlandet før korona var allerede stor, og roboten har fått mye oppmerksomhet fra internasjonal presse.

Men, etter verden stengte ned midt under koronapandemien kan professoren fortelle at interessen har eksplodert.

– Etterspørselen er mye større enn vi klarer å levere. Det er litt frustrerende at vi ikke klarer å rulle ut roboter fort nok, sier han.

Samarbeid med landbruket er viktig for å lykkes

Norske bønder er kjent for å være høyteknologiske og er ivrige etter å ta i bruk nytt utstyr.

Professoren sier han er avhengig av å ha et samarbeidsvillig landbruk som er villige til å være med på utviklingen for at de skal lykkes.

– En fordel med Thorvald er at den er utviklet spesielt til norske forhold. Det gjør den attraktiv for norske bønder, men vil også gi oss en konkurransefordel i fremtiden, sier From.

Les mer: Roboter kan revolusjonere det norske landbruket

Må overføre kunnskap fra olje og gass til grønne næringer

Klepp mener vi nå må bruke kunnskapen som vi har opparbeidet oss innen andre felt, som for eksempel olje og gass, og overføre denne kunnskapen til landbruket.

– Potensialet er enormt, så det er nesten litt overraskende at ingen har gjort dette i Norge allerede, sier fagsjefen.