Internasjonalt

Oppdatert: 19.09.2018

Publisert: 19.11.2016

Norske Dagros er i verdens fjongeste butikker

Ingen kan konkurrere kvaliteten på norske dyrehuder. Det er takket være god dyrehelse, god dyrevelferd og at norske bønder bruker mye tid på å stelle godt med dyra, sier sjef for hud, skinn og tarm i Norilia, Lars Christian Dørum. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Visualdays

Oppdatert: 19.09.2018

Publisert: 19.11.2016

Den høye kvaliteten på norsk storfehud gjør at verdens største moteprodusenter vil lage vesker, klær og sko av huden til norske kyr.

Kjente merkevarer som Prada, Gucci, Hugo Boss og Ferragamo har minst to ting til felles.

De er gigantiske internasjonale motehus kjent for dyre luksusvesker. Og de bruker norske storfehuder i produksjonen.

– Ingen kan konkurrere kvaliteten på norske dyrehuder. Det er takket være god dyrehelse, god dyrevelferd og at norske bønder bruker mye tid på å stelle godt med dyra, sier sjef for hud, skinn og tarm i Norilia, Lars Christian Dørum.

Les mer: Norsk landbruk skaper verdier av hele dyret

Uten en piggtråd

I Norge er det forbud mot piggtrådgjerder som kan skrape opp huden. Dyretransport og fjøs holdes fri for skarpe kanter. Dette gir huder uten skader.

Norske dyr er også stort sett friske med få utbrudd av dyresykdommer.

Norske bønder er samtidig flinke til å holde dyrene sine fri for lus og andre skadedyr. Økonomisk sett er denne innsatsen uvurderlig, for huden må være perfekt.

– Et lusestikk mindre enn et nålestikk er nok til at huden synker i verdi. Betaler man 3000 pund for et par skreddersydde herresko, så betaler man ikke for riper eller stikk i skosålen, forteller Dørum.

Les mer: Ull er gull – norsk ull er bedre fordi den er bærekraftig

Bieffekt av bærekraftig strategi

50-60 prosent av norske huder går til luksusmarkedet. Det innebærer at norske husdyr ender opp i butikkvinduene i de flotteste handlegatene.

Dyrehuder er et viktig plussprodukt fra norsk matproduksjon.

Administrerende direktør i Norsk landbrukssamvirke, Ola Hedstein, mener dette er nok en positiv bieffekt av norske bønders forretningsstrategi.

– Norske bønder har ikke latt seg friste til å ta økonomiske snarveier i matproduksjonen, men heller holdt på en bærekraftig strategi. Dette gjør at vi kan bruke og eksportere dyrehud av høy klasse, sier Hedstein.

Les mer: Norsk landbruk kan bruke hele dyret på grunn av unik dyrehelse og dyrevelferd