Internasjonalt19.05.2017

Tre grunner til å være skeptisk til nye frihandelsavtaler

Gjennom EFTA har Norge bestemt seg for å forhandle en frihandelsavtale med land som Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay. Disse landene er en av verdens største produsenter av landbruksprodukter. Foto: iStock

19.05.2017

De neste årene skal Norge forhandle om frihandelsavtaler med flere land. Her er tre konsekvenser nye frihandelsavtaler kan få for norsk landbruk.

1.      Vi får mindre innflytelse over maten vi spiser

Norge er i verdenstoppen på mattrygghet. Vi bruker minst antibiotika i Europa og bruker lite medisiner og plantemiddel.

I tillegg har vi grundig kvalitetskontroll gjennom hele prosessen fra produksjonen på gården til maten selges i butikken. Åpner du en kartong egg fra Prior kan du faktisk spore det enkelte egget tilbake til gården det kommer fra.

Åpner vi markedet for økt vareflyt mister vi i stor grad denne kontrollmuligheten. Dersom du blir syk av maten du spiser, vil det bli mye vanskeligere å spore dette tilbake til produksjonen.

Vi mister også mulighet til å passe på at dyrene i produksjonen lever gode liv og at bøndene og arbeiderne får rettferdig behandling og betaling.

2.      Den norske bonden mister plass i matvarehyllene

Prisene på verdensmarkedet er mye lavere enn norske matvarepriser og åpne handelsgrenser vil føre til at norsk mat forsvinner.

Økt import vil konkurrere ut både norske bønder og matindustri.

Matindustrien er Norges største fastlandsindustri. Forsvinner den norske bonden så forsvinner også mange av de verdiene bøndene skaper, som arbeidsplasser, lokalsamfunn og kulturlandskap.

Mangfoldet av norsk kvalitetsmat vil bli borte fra butikkhyllene.

3.      Potensiale for å øke norsk matproduksjon forsvinner

Nylig ga vi EU nye kvoter for ost, storfekjøtt og andre jordbruksprodukter som kan føres tollfritt inn i Norge. Importen av ost og flesteparten av de andre produktene gjør at vi må begrense den norske produksjonen.

I disse dager produserer ikke norske bønder nok storfekjøtt til å dekke etterspørselen. Vi må derfor importere det vi mangler. Men politikerne på Stortinget og bøndene har som felles mål å øke produksjonen for å skape flere verdier til samfunnet og for å gjøre oss mindre avhengig av import.

Problemet er at tollfrie kvoter som vi gir til EU og eventuelt andre land er permanente. De kan ikke trekkes tilbake den dagen vi produserer nok selv. Det betyr at potensialet for å øke norsk matproduksjon smuldrer bort.

 

Hold deg oppdatert på internasjonal handelspolitikk

Meld deg på Arne Ivars handelspolitiske nyhetsbrev!