Utgave 45

Å velge diett selv – med litt assistanse

Publisert: 25.10.2019

Fagsjef for samfunnsøkonomi i Norsk Landbrukssamvirke, Helene Lillekvelland, skriver ukentlig et nyhetsbrev om trender og økonomi i landbruket.

I Oslogryta er det mye snakk om diett for tiden. Oslo har signert en erklæring om å jobbe for et mer plantebasert kosthold og bekjempe matsvinn i det offentlige. De skal også jobbe mot en diett som er i tråd med EATs «Planetary Health Diet», noe som får blodet til å bruse hos den ene og den andre.

Tidligere i år kom NIBIO med en rapport om hvordan «nudging» kan få folk til å ta bedre valg i kantinen. Med nudging menes enkle dult i en retning som ikke nødvendigvis tvinger deg til å slutte med noe du ikke burde drive med, men som gjør det litt lettere å velge et annet alternativ.

Kan man endre folks vaner ved å endre rekkefølge?

Forsøket NIBIO utførte gikk ut på å endre tilgjengelighet, standardvalg og rekkefølge på forskjellige ting i kantinen.

For å redusere saltinntak, ble de små posene med salt plassert sånn at man måtte ta noen ekstra skritt for å nå dem. I tillegg ble saltet på bordet erstattet med annet krydder.

For å få folk til å spise mer grønnsaker, ble pålegg- og salatbuffeten satt opp slik at grønnsakene stod der det var naturlig å forsyne seg først. De brukte mer fristende navn på grønnsakene og tallerkenene stod der salatbuffeten var.

Det siste tiltaket var å endre størrelsen på tallerken og serveringsbestikk for å se om folk da tok mindre mat.

Små dult påvirker det du gjør

Forsøket ble gjort i en sykehuskantine i fire varianter i fire uker hver. 108 pasienter deltok i studien. Undersøkelsen viste at både ved å sette grønnsakene først og det å øke utvalget av grønnsaksretter fikk folk til å forsyne seg mer. I dette forsøket forsynte folk seg med 53 prosent mer grønnsaker.

Mindre tallerken gjorde at folk i snitt forsynte seg med 23 prosent mindre mat. Å gjøre det litt mer jobb å få tak i salt reduserte saltforbruket med 22 prosent.

Når alle tiltakene ble gjennomført samtidig ga det mindre utslag for de to siste tiltakene. Forskerne forklarer dette med at gjestene da tok hele 69 prosent mer grønnsaker, noe som nok veide opp for reduksjonen av tallerkenstørrelsen.

Må man tvinge folk til å spise sunnere?

Studien viser at små dult i en retning kan endre folks vaner uten at man tar fra dem valgmulighetene. I en tid der det i stadig større grad er polarisering som får oppmerksomhet, kan kanskje dette være en bedre måte å endre hva vi spiser, enn ved å tvinge folk til å bli vegetarianere i arbeidstiden.

Det kommer kanskje an på om man er mest opptatt av oppmerksomhet eller om man er mest opptatt av hva folk faktisk spiser. Å la folk ta egne valg skaper tross alt ikke like mye brusing i blodet.

Hilsen Helene

Helt nerd? Her er hele rapporten:
Nudging towards healthier food choices: Promoting vegetable consumption, smaller portions and reduced salt-intake in a self-service buffet in a hospital cafeteria in NorwayHilde Helgesen, Marije Oostindjer, Erik K. Arnesen, Laila Dufseth & Ellen-Margrethe Hovland. NIBIO REPORT | VOL. 5 | NO. 89 | 2019

Tidligere utgaver