Utgave 57

Utviklingen i nordmenns kosthold

Publisert: 18.12.2020

På tampen av året, rett før året kulminerer i god og feit julemat, foreligger tallene over hvordan nordmenns kosthold endret seg i fjor.

Mer grønnsaker, mindre frukt

I 2019 spiste nordmenn 79,7 kilo grønnsaker i snitt. Forbruket av grønnsaker har økt over tid. Ti år tidligere lå forbruket på 68,5 kilo per person. Historien er derimot en annen når det gjelder frukt. Forbruket av frukt og bær lå på 84,6 kilo per person. Det er en nedgang på 5 kilo per person i løpet av 10 år.

Grønnsakene vi spiser mest av er gulrot, løk, tomat og salat. Av frukt er det bananer, sitrusfrukter og epler det går mest i.

Like mye kjøtt – men ikke samme kjøtt

Det vil neppe overraske mange at forbruket av rødt kjøtt har gått litt ned de siste årene. Forbruket av kjøtt totalt ligger omtrent på samme nivå som for ti år siden, men vi spiser stadig mer hvitt kjøtt og stadig mindre rødt kjøtt.

Forbruket av kjøtt har gått noe ned over tid og ligger nå på 72 kilo per person i året. 20 kilo er av dette er hvitt kjøtt (fjørfe) og 48 kilo er rødt kjøtt (svin, storfe, sau og geit). Resten er viltkjøtt og litt annet diverse.

I tillegg spiser nordmenn i snitt 13,6 kilo egg i året, noe som tilvarer ca 215 egg hver.

Fakta til folket: Helsedirektoratets mål for endring i kosthold

  • økt forbruk av grønnsaker
  • økt forbruk av frukt og bær
  • økt forbruk av fullkorn og grove kornprodukter
  • økt forbruk av fisk og sjømat
  • vridning i forbruket fra fete meieriprodukter til magre
  • vridning i forbruket fra fete potetprodukter til matpoteter
  • nedgang i forbruket av spisefett, og vridning i forbruket til myk margarin og matolje
  • begrenset forbruk av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt
  • redusert inntak av mettet fett, tilsatt sukker og salt
  • flere spedbarn fullammes og ammes

Litt mindre kornprodukter

Forbruket av kornvarer har gått nedover de siste ti årene. Tidligere har man sett en økning i forbruket av ris som kan ha fungert som substitutt for kornvarer, men denne effekten ser vi ikke nå lenger, ettersom forbruket av ris holder seg ganske stabilt.

Mindre drikkemelk, men stabilt osteforbruk

Forbruket av drikkemelk har gått nedover i flere tiår. Dette skyldes trolig både at det er flere alternativer på markedet, samt at nordmenns måltidsvaner har endret seg over tid. Ser vi helmelk, lett melk og mager melk samlet, forbruker vi omtrent 80 liter hver i året. Forbruket av ost lå på 18,2 kilo per person i 2019. Det er omtrent der det har ligget det siste tiåret.

I disse tallene er ikke grensehandelen tatt med. Det blir spennende å se om vi får hopp i statistikken for 2020 når den er klar.

Og med det vil jeg ønske alle sammen en skikkelig god jul! Hos oss blir det det pinnekjøtt av både lam og hjort på julaften. Det er tross alt det beste. Ribbefolket får bare tro det de vil…

Hilsen Helene

Tidligere utgaver