Utgave 70

Ingen lyspunkter i internasjonalt handelssamarbeid

Publisert: 18.06.2020

Storbritannia er for tiden svært aktive i å forhandle nye avtaler med land rundt omkring i verden. For øvrig øker konfliktene rundt internasjonal handel. USA fortsetter å bidra til dette.

WTO-konfliktene øker

I en høring i det amerikanske senatet onsdag, sa USAs handelssjef Robert Lighthizer at Trump-administrasjonen ikke ser behov for den eksisterende tvisteløsningsmekanismen i WTO.

USA mener WTO skal konsentrere sin aktivitet til handelsforhandlinger. Dette står i kontrast til holdningene i EU og flere andre land, som mener WTO også skal være et styrende organ som sørger for at det internasjonale handelsregelverket respekteres og håndheves.

Lighthizer sa også at USA vil reforhandle sine tollsatser i WTO. Dette begrunnes med at andre land har mye høyere tollsatser enn USA, og at WTO derfor er en byrde for det amerikanske næringslivet. Vi er langt fra en løsning på WTO-flokene, særlig hvis Trump gjenvelges som president.

USA truer med mer toll på utenlandske varer

Det pågår for tiden forhandlinger i OECD om internasjonale regler for skattlegging av globale teknologiselskaper, som Google, Amazon, Facebook og Alibaba. Robert Lighthizer fortalte at USA nå trekker seg fra disse forhandlingene. Han truet med å øke tollen på varer fra land som innfører ny skatt på amerikanske teknologibedrifter.

Dette er ikke tomme trusler. De siste årene har Trump-administrasjonen økt tollen på jordbruksprodukter og andre varer fra blant annet Europa og Kina.

USA angriper europeiske matregler

Det er ingen nyhet at USA er sterkt kritisk til regelverket for mattrygghet som praktiseres i EU, Storbritannia og Norge. Reglene hindrer import av en rekke amerikanske produkter.

Lighthizer understreket i møtet med senatet at det ikke blir noen handelsavtale med Storbritannia hvis ikke britene endrer sitt mat-regelverk og legger til rette for import av biff, svinekjøtt og kylling fra USA. USA og Storbritannia er nå midt inne i den andre forhandlingsrunden om en frihandelsavtale. Denne prosessen blir ikke sluttført med det første.

Han nedtonet også mulighetene for en avtale med EU,  og truet med mer toll på europeiske varer for å gjøre EU mer medgjørlige innen jordbrukshandelen.

Storbritannia vil ha avtaler med alle land

Det er uten tvil Storbritannia som for tiden er mest aktive for å få på plass nye avtaler. De sliter i forhandlingene med EU og USA. Likevel gyver de på i andre verdenshjørner.

Britene har startet forhandlinger med Japan, og forbereder samtaler med New Zealand og Australia.  Denne uka annonserte handelsministeren Liz Truss at Storbritannia vil søke om å bli med i den store Stillehavsavtalen «The Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership» som foreløpig har  Australia, Brunei, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore og Vietnam som medlemmer.

Tidligere utgaver