Hvorfor må vi snakke om jordliv? med Dag Jørund Lønning, professor i nyskapning og bygdeutvikling

Oppdatert: 27.08.2019

Publisert: 29.05.2019

Nesten all maten vi spiser kommer fra jorda. Men tar vi godt nok vare den?

I podcastserien «Bak Maten» forsøker trainee i Norsk Landbrukssamvirke, Caroline Ålum Solberg, å finne svar på hva det egentlig betyr at maten vi spiser og landbruket er bærekraftig. I denne episoden av «Bak maten – En podcast om bærekraft» handler det om livet i jorda.

Matjord er en av de viktigste ressursene vi har på jorda, og grunnlaget for nesten all mat. Samtidig er betydningen av livet i jorda både underkommunisert, og mange steder kritisk trua på grunn av måten vi jordbruk på.

Hør de andre episodene her.

Caroline har denne uken invitert professor Dag Jørund Lønning for å snakke om jord og jordliv.  Han er professor i nyskapning og bygdeutvikling, og er kjent som en som både inspirerer og provoserer. De siste åra har han engasjert seg voldsomt i temaet jord og jordliv, og har skapt masse interesse og entusiasme rundt nettopp dette.

Lønning har blant annet skrevet to populære bøker om jord, jordboka 1 og 2, og representerer for mange et paradigmeskifte i måten å tenke rundt landbruk. Han har blitt kåra til Årets Bygdeprofil, Årets Landbruksblogger og Årets Meitemark.

I denne episoden har de en samtale om betydningen av en levende matjord, hvorfor det er viktig for å bygge opp matjorda igjen og hva regenerativt landbruk egentlig er. Det blir en jordnær og konkret samtale ispedd de større filosofiske perspektivene.

Har du innspill eller tilbakemeldinger til podcasten «Bak maten – en podcast om bærekraft» så send en epost til caroline.alum.solberg@landbruk.no, og følg gjerne @bakmatenpod på instagram