Internasjonalt, Samvirke

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 15.10.2019

22 oster fra TINE på vei til VM i Italia

TINE stille med et bredt ostemangfold fra hele landet under årets Oste-VM i Italia. Foto: TINE/Studio Isidor

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 15.10.2019

Tine stiller med 22 oster i VM i Italia. - Vi tror vi kan hevde oss helt i toppen med noen av våre spesialiteter, sier daglig leder i Ostecompagniet Nina M. Jutkvam Nørve.

World Cheese awards arrangeres i den italienske byen Bergamo og TINE stiller med til sammen 22 oster. 8 av ostene kommer fra Tine og 14 fra OsteCompagniet.

OsteCompagniet er et heleid datterselskap av TINE og ble etablert i 2003.

– Vi liker å kalle oss TINE’s ostespesialist, sier Nørve.

Oster fra hele Norge stiller i Italia

Nørve forteller at TINE stiller med oster fra hele landet.

– Fra tradisjonsoster som Ekte geitost, Pultost og Gamalost som er helt unike for Norge, til faste hvitoster, hvitmugg og blåmugg. Altså alt fra velkjente oster som tidligere har vunnet premier til nyvinninger som Selbu Små Blå, som vi har tro på at vil hevde seg, sier Nørve.

Nørve trekker frem den gode dyrehelsen i Norge og den lave bruken av antibiotika som en av årsakene til gode norske ostesmaker.

– Ren melk fra friske dyr med gode beiteforhold er basis for å få frem den gode kvaliteten vi har på våre norske oster. Kortreist melk gir lite også miljøavtrykk.

Les mer: Samarbeid og melk i verdensklasse gir norsk ostesuksess

Vellagret Norvegia, som nylig stakk av med seieren i Oste-NM, står selvsagt på startstreken under verdensmesterskapet. Foto: TINE

Det er viktig for TINE å stille i Oste-VM

Med to verdensmestere på de siste tre VM-arrangementene har Norge blitt en ostentasjon helt i verdenstoppen.

– Dette er det beste utstillingsvinduet for norsk ost, og det er jo en selvfølge at vi som største osteaktør deltar, sier Nørve.

«Norvegia Vellagret 5 år» som vant NM i år, skal også stille i Bergamo.

– Det at denne osten vant i NM viser jo det vi har opplevd det siste året – nemlig at det er stor interesse hos forbrukerne rundt vellagrede oster. Innenfor dette segmentet mener vi potensialet er stort, sier Nørve.

Les mer: Stort potensiale for oster i tiden

Lytt på podcast: Kan VM-gullet gå til en norsk ost?

Tine vil hjelpe de små produsentene

Mange av de mindre ysteriene er drevet av bønder som er TINE-eiere.

– Vi ser jo at det foregår fantastisk mye godt utviklingsarbeid i ostemarkedet i distriktene. Dette både motiverer og skjerper oss.  Vi ønsker å hjelpe småprodusentene som starter opp til å nå en stor kundemasse og på den måten skape et bærekraftig grunnlag for deres forretningside, forklarer Nørve.

TINE kjører varer for over 130 små og store produsenter over hele landet med 3 fleksible transportopplegg.

– Enten henter TINE hos ysteriet og kjører til meieriet, alternativt kan ysteriet selv levere til meieriet, eller ysteriet kan levere til nærmeste butikk hvor TINE henter. Produsentene holder gjerne til i distriktene og derfor passer dette godt sammen med vår virksomhet.

Les mer: Kraftkar og Jarlsberg blir laget av den samme gode melka

I kraft av markedsregulatorrollen tar TINE tar også imot overskuddsmelk som ikke blir brukt til ysting,

– Dette er nok en viktig premissgiver for lokalmatproduksjon. Og på denne måten kan det nettopp utvikles norske oster som kan hevde seg i verdenstoppen i Oste-VM i Italia, avslutter Nørve.

OsteVM sendes direkte her: