Samvirke

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 31.08.2018

Grofondet støtter nordnorsk jordbærløft

Prosjektet "Jordbærløft i Nord" er et av flere prosjekter støttet av Grofondet, som gir midler til prosjekter som øker norsk frukt-, bær- og grønnsaksproduksjon. Foto: Aurora Hannisdal

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 31.08.2018

Jordbærproduksjonen i Nord-Norge har tradisjonelt vært krevende. Med støtte fra Grofondet har de nordnorske jordbærprodusentene fått ny giv!

Nord-Norge er kjent for kalde, men lyse sommernetter. Det er ikke bare en fin naturopplevelse – det gir også god smak på jordbær.

– De nordnorske jordbærene vokser sakte. Kombinert med mye lys gir det en veldig søt smak, sier prosjektleder i Norsk Landbruksrådgivning, Steve Saltermark.

Til tross for den gode smaken har det tradisjonelt vært lite jordbærproduksjon i Nord-Norge.

– Det kalde klimaet gjør vekstforholdene vanskelig på frimark. Avlingene har vært ustabile, og dermed blir også økonomien uforutsigbar for produsentene, sier Saltermark.

Nye produksjonsmetoder gir nye muligheter

Nye produksjonsmetoder gjør at helt nye muligheter åpner seg for jordbærprodusentene i Nord.

I stedet for å dyrke jordbær direkte i åkeren har mange produsenter i Sør-Norge hatt stor suksess med å plante jordbærplantene i kasser i tunnel eller veksthus.

– Slik kan man kontrollere viktige vekstforhold som temperatur, gjødsel og vanning, forklarer Saltermark.

I år har Saltermark, sammen med 11 jordbærprodusenter i de tre nordligste fylkene, testet ut de nye produksjonsmetodene.

Jordbærdyrking i kasser i tunnel eller veksthus har gitt gode resultater sør i Norge. Nå tester også nordnorske bønder de nye produksjonsmetodene. Foto: Aurora Hannisdal

Jordbærløftet har fått støtte fra næringen

Prosjektet «Jordbærløft i Nord» er et av flere prosjekter støttet av Grofondet.

Grofondet er eid av Gartnerhallen, Norgesgruppen og Bama. Fondet deler ut midler til prosjekter som øker norsk frukt-, bær- og grønnsaksproduksjon.

– Da bærprodusenter i nord tok initiativ til å satse var det et selvsagt prosjekt for Grofondet å støtte, sier Signe Bunkholt Sæter i Grofondet.

– Norske forbrukere elsker norske jordbær. Mer norske jordbær over hele landet er bare positivt, sier hun.

Studietur og kursing skal gi bedre bær

Med støtte fra Grofondet har produsentene i Nord-Norge fått ny kompetanse fra produsenter i sør.

– Vi har vært på flere studieturer til Sør-Norge, i tillegg til kursing og rådgivning, sier Saltermark.

De gode resultatene og støtten fra Grofondet gir ny giv blant produsentene.

– Vi har fortsatt mye å lære og forbedre i produksjonen, men vi gleder oss allerede til neste sesong, avslutter Saltermark.