Når birøktere og fruktbønder samarbeider kan avlingene øke med 15 prosent. Det kaller vi fruktbart samarbeid.
I 2017 startet pilotprosjektet PolliVest. Prosjektet har som formål å øke bruken av honningbier til pollinering i frukt- og bærdyrkingen i Hordaland og Song og Fjordane.
Samvirkene Honningcentralen og Gartnerhallen er initiativtakere til prosjektet.
– Pollinering ved hjelp av insekter er avgjørende for alle planter. I fruktproduksjon er god pollinering helt avgjørende for både avlingsnivå- og kvalitet, sier Arve Gladheim fra Gartnerhallen.
Undersøkelser som ble gjort før prosjektet kom i gang viste at fruktprodusenter som brukte bikuber i produksjonen hadde en meravling på frukt på hele 30 prosent.
Les mer: Samvirker samarbeider om blomster og bier
Fruktbare samarbeid
Eple er den frukten som vi dyrker mest av i Norge i dag, men under 50 prosent bruker honningbier i produksjonen. Det samme gjelder plommeproduksjon, mens i morelldyrking bruker ca 80 prosent honningbier i produksjonen.
Pilotprosjektet PolliVest forventer at 90 prosent av frukt og bærdyrkerne i de to vestlandsfylkene tar i bruk honningbier i produksjonen og en avlingsøking på 15 prosent på epler, pærer og plommer.
– 15 prosent avlingsøkning i de to fylkene utgjør ca 10 millioner kroner årlig, sier Gladheim.
Les mer: Honningprodusentene står sterkere sammen i samvirke
Samarbeid er en vinn-vinn-vinn-situasjon
Gladheim mener pilotprosjektet PolliVest er en vinn-vinn-vinn-situasjon.
– Bonden får større avlinger, birøkteren får mer honning og forbrukeren får mer norsk frukt, bær og honning, sier Gladheim.