Samvirke

Oppdatert: 06.11.2018

Publisert: 31.10.2018

Lager TINE verdens beste ost?

TINE stiller med 18 ulike oster i årets Oste-VM, og det er spesielt stor spenning til årets store nyhet, Norsk Alpeost. Foto: TINE/Ole Martin Buene

Oppdatert: 06.11.2018

Publisert: 31.10.2018

Over 3000 av verdens beste oster deltok i Oste-VM 2018. Meierisamvirket TINE var produsenten med flest påmeldte oster, og stilte med både klassikere og nyvinninger i verdensmesterskapet. Resultatet ble flere sølv- og bronsjemedaljer.

– Vi stilte med et bredt utvalg oster blant TINEs kandidater til årets VM, og hadde på forhånd stor tro på at flere ville hevde seg i konkurransen, sier Ole Martin Buene, kommunikasjonsrådgiver i TINE.

Forventningene skulle vise seg å være berettigede. TINE kunne vise til sølv til «Fryd Brie pepper» og bronsemedaljer til «Ekte Geitost», «Østavind», «Gamalost frå Vik», «Pultost frå Løiten» og «Norsk Alpeost fra Elnesvågen

Det er første gang den prestisjetunge konkurransen arrangeres i Norge, noe som også har slått positivt ut for den norske deltakelsen. Hele 175 oster fra 58 norske ysterier stiller på startstreken.

Stor spenning knyttet til ny Norsk Alpeost

TINE har gode erfaringer fra tidligere VM. I konkurranse fra hele verden ble to av samvirkeselskapets oster rangert høyt i fjor. Kvit Geitost Lagra fikk gull, og Norvegia® Special Reserve fikk bronse.

I år stite TINE med hele 18 ulike oster.

– Det knytter seg kanskje ekstra stor spenning til TINE Norsk Alpeost som er ny av året. Osten er et resultat av 3 ½ års målrettet arbeid fra produktutviklerne i TINE, og det er også blitt tatt i bruk nye metoder for både produksjon og modning for å ende opp med det som har blitt TINE Norsk Alpeost. Den har allerede blitt godt mottatt blant forbrukerne, og nå håper vi ostedommerne er enige med det norske folk, sier Buene.

Ost en stor del av TINEs virksomhet og historie

TINE har også gått inn som samarbeidspartner under verdensmesterskapet, som arrangeres av HANEN og Norsk Gardsost. I følge Buene var det et naturlig samarbeid.

– Dette er verdens mest prestisjetunge ostkonkurranse og ost er en stor del av vår virksomhet og historie. I tillegg er det mange TINE-bønder rundt om i landet som også er osteprodusenter i småskala. Vi anser Oste-VM som en kjempefin arena for å sette søkelyset på og skape bevissthet rundt dette hos norske forbrukere, forklarer han.

Les også: Kraftkar og Jarlsberg blir laget av den samme gode melka

Glade kyr på beite i Romsdalen er et godt utgangspunkt for TINEs nye Alpeost. Foto: TINE/Ole Martin Buene

Viktig for TINE at småskalaprodusenter lykkes

Blant de 57 øvrige norske deltakerne finner vi flere mindre ysterier som leverer melk til TINE, og som også får bruke TINEs distribusjon for å få sine produkter ut til forbrukerne.

I følge Buene er det viktig for TINE å bidra til at småskalaysteriene lykkes med sine produkter.

– Ikke bare bidrar det til økt interesse for ost generelt, men det gir også bedre utnyttelse av det totale volumet norsk kvalitetsmelk. TINE er et samvirke og veldig stolt av nettopp dette. Det å kunne fylle bilene våre med småskalaprodukter og lokale spesialiteter fra bønder over hele landet, samt bidra til et større mangfold og valgfrihet hos forbruker er noe vi alle er tjent med – og noe vi er glade for å gjøre, avslutter han.

Les også: TINE gir «haik» til lokalmat

Hør podcast: