Samvirke

Publisert: 02.01.2019

Lars Ole Bjørnbet angrer ikke på at han ble pelsdyrbonde

Pelsdyrskinn fra Lars Ole Bjørnbet har god nok kvalitet til å bli kjøpt av store internasjonale motehus. Nå vil regjeringen avvikle næringa hans. Foto: Nils Heldal

Publisert: 02.01.2019

Pelsdyrbonde Lars Ole Bjørnbet fra Orkdal er sjokkert over at regjeringen ønsker å legge ned næringa hans. Men han angrer ikke på at han ble pelsdyrbonde.

– Pelsdyrnæringa er ei veldig spennende næring. Vi mottar ikke støtte fra noen, så det er helt opp til aktøren selv å lykkes, sier Bjørnbet.

Pelsdyrbonden tok over gården på Orkdal utenfor Trondheim for omtrent tjuefem år siden.

– Da faren min bestemte seg for å overdra gården til meg mente jeg vi hadde for lite jord og for lite fjøs til å utvide melkeproduksjonen. I tillegg hadde vi et sterkt pelsdyrmiljø i nærheten, så da bestemte jeg meg for å satse på pelsdyr og har aldri angret på det, sier han.

Alle skinn blir solgt på internasjonale auksjoner

Bjørnbet mener en pelsdyrbonde må være litt risikosøkende og må kjenne motebildet de kommende årene.

– Skinnene blir solgt på auksjon i Europa så det gir lite stabilitet i prisbildet. Det betyr store muligheter for å tjene penger, men også store nedturer hvis man har bommet på markedet, sier Bjørnbet.

Lars Ole Bjørnbet bestemte seg for å satse på pelsdyr da han overtok familiegården for tjuefem år siden. Foto: Nils Heldal

God dyrevelferd betyr god økonomi

Bjørnbet jobber hardt for å få god kvalitet på skinnene sine. Det betyr mye arbeid med god dyrevelferd.

– Kvalitet og dyrevelferd henger sammen. Hvis ikke dyra trives blir pelsen blass og stygg. Det vet alle som driver med dyr, sier han.

For at dyra skal trives mener bonden det er viktig med godt stell, godt fôr og at valpene får være med mor så lenge hun har melk.

Internasjonale motehus kjøper norsk pels

Norge har blant verdens strengeste regelverk for dyrevelferd. Bjørnbet mener de norske dyrevelferdsreglene er en fordel i konkurransen på det internasjonale markedet.

– Vi kan ikke konkurrere på det internasjonale markedet med norske produksjonskostnader hvis vi ikke har topp kvalitet og topp dyrevelferd, sier Bjørnbet.

Arbeidet til Bjørnbet har gitt resultater. Flere kjente motehus har kjøpt pels fra pelsdyrbonden på Orkdal.

– Gucci kjøpte mine toppskinn for noen år siden. Det har også flere franske og russiske motehus, sier han stolt.

Se video:

Pelsdyrbønder går til søksmål mot staten

Bjørnbet synes regjeringen har satt han og hans kollegaer i en helt absurd situasjon. Han er én av fem pelsdyrbønder som har gått til søksmål mot staten for brudd på Grunnloven.

– Man kan ikke vedta å legge ned en næring fordi man ikke liker den. Det kan ikke gå an i Norge, sier han.

Bjørnbet synes ikke det henger på greip at dyrevelferd blir brukt som en begrunnelse for avvikling av næringa.

– Det skal jo fremdeles være lov å importere pels til Norge. Den importerte pelsen blir jo produsert i et land med en helt annen dyrevelferd og kvalitet enn i Norge sier han.

Naturlige materialer vil bli viktigere framover

Bjørnbret tror ikke pels vil bli noe mindre brukt i motebildet fremover.

– Naturlig pels er i vinden fordi det har vist seg at syntetiske mikrofiber ender opp i havet og i maten vår. Da blir naturlig pels viktigere, sier han.

Mange pelsdyrbønder har det vanskelig

Selv om Bjørnbet ikke angrer på at han ble pelsdyrbonde har han forståelse for at kollegaer tenker annerledes.

– Mange i næringa er i en forferdelig situasjon. De fleste er selvstendig næringsdrivende og kan gå personlig konkurs. Det vil bli mange personlige tragedier, avslutter han.