Bærekraft, Samvirke

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 05.05.2020

Nå skal forbrukeren få norsk søtpotet!

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 05.05.2020

Søtpoteten er mer populær enn noen gang på norske middagsbord. I dag er alt forbruket basert på import, men en gård i Vestfold har for aller første gang forsøkt å dyrke den på norsk jord – og det ser nå ut til å bli en stor suksess!

Det er bøndene i gartneribedriften Bjertnæs & Hoel AS på Nøtterøy i Vestfold som for 3 år siden fikk midler fra Grofondet til å teste ut om det er mulig å dyrke søtpotet i Norge.

Grofondet er opprettet av Gartnerhallen, NorgesGruppen og BAMA for å øke produksjonen av norsk frukter og grønt. NIBIO er samarbeidspartner.

Les mer: Grofondet skaper innovative samvirkebønder

Til vanlig omfatter produksjonen ved Bjertnæs & Hoel as hovedsakelig isbergsalat, hjertesalat og poteter. Det har alltid vært eksperimentering med nye vekster og nye sorter.

– Det har vært dobbelt så vanskelig med søtpoteten som det jeg trodde, sier Leif Thore Bjertnæs i gartneribedriften, Bjertnæs & Hoel.

Les mer her: Søtpotet dyrkes av samvirkebonde for første gang i Norge

Men det har vært verdt det

– Det finnes ikke noen vekst som gir så mye god næring som søtpoteten pr kvadratmeter, sier Bjertnæs.

Se video av norsk søtpotetproduksjon og bonde Leif Thore Bjertnæs:

Når kommer det norsk søtpotet i butikk?

Norsk søtpotet fra Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy har allerede blitt solgt noen steder i Vestfold og Viken.

– Det kommer norsk søtpotet i butikken i flere regioner, men det kan ta et par – tre år før vi har et stort volum, forklarer Bjertnæs.

Kan søtpoteten trives i Norge?

Nordmenn spiser ca.1 kg søtpotet hver i løpet av et år og alt er importert, fordi søtpoteten vil egentlig ha det varmere enn i Norge.

75% av søtpotetmassen dyrkes i Kina og det som importeres til Europa kommer hovedsakelig fra USA. Litt lages i Egypt og andre land i Afrika. I Europa er det kommersiell produksjon stort sett kun i Syd -Spania og Portugal.

Søtpoteten trenger 100 dager med god sommer.

– Men fordelen med norsk matproduksjon er lang dag i sesongen og mye sol som gir sterke planter. Og så har vi en kald vinter som gjør at vi kan bekjempe sykdommer og insekter på en effektiv måte. Dette er naturlige fortinn sammenlignet med andre land. Temperaturen hever vi ved hjelp av plasttuneller og fiberduk- slik vi har lært gjennom flere tiårs produksjon av tidlig grønnsaker.

I Vestfold ble det utdelt midler fra Grofondet til et toårig prosjekt for å teste ut dyrking av søtpotet for aller første gang i Norge.

Har hentet erfaringer fra utlandet

Men det har vært utfordringer. Bjertnæs har løst dem ved å skaffe seg kunnskap på reise.

– Vi har vært i varmere land for å lære om dyrking av søtpoteten. Denne kunnskapen har vi modifisert til norske forhold, sier han.

Det er flere ganger det ikke har gått som Vestfoldbøndene hadde håpet

– Da blir det eposter, telefoner og nye besøk – og nytt forsøk neste år. Vi har bare en sjanse på våren siden det er så kort vekstsesong i Norge, forklarer bonden.

Bonden har vært i Israel, hovedsakelig for å lære om gjødsling og vanning.

– Der har jeg truffet søtpotetprodusenter som var villig til å fortelle. De beretter om svært streng plantehygiene og gode avlinger. Det er fasinerende hvordan de deler kunnskap, sier Bjertnæs.

I jakten på mer søtpotetkunnskap, så har bondens også besøkt Holland, USA og Spania.

Viktig med støtte fra Grofondet

Søtpotetprosjektet på norsk jord har vært vanskeligere enn det Bjertnæs trodde i utgangspunktet og mange ressurser er brukt.

– Jeg tror det er få som har anledning til å bruke så mye penger. Derfor har Grofondets støtte vært uvurderlig for oss. Jeg tviler på at vi hadde holdt ut uten bidrag fra dem, sier bonden.

Les mer: Grofondet deler ut millioner til økt produksjon av norsk frukt og grønt