Samvirke

Oppdatert: 21.02.2019

Publisert: 11.02.2019

Mat og industri

Norges største fastlandsindustri blir stadig mer konkurranseutsatt

Oppdatert: 21.02.2019

Publisert: 11.02.2019

Matindustrien er Norges største industri etter oljeindustrien, men blir stadig mer konkurranseutsatt. - Importen av billige industrimatvarer truer mer enn bare norsk matproduksjon, sier fagsjef i Norsk Landbrukssamvirke, Helene Lillekvelland.

Mat og Industri er en rapport fra NIBIO som årlig følger med på utviklingen til norsk mat- og drikkeindustri.

Tall fra fjoråret viser at matindustrien i Norge er i vekst, samtidig som industrien blir stadig mer konkurranseutsatt.

– Importandelen for industrielt bearbeidede matvarer, også kalt RÅK-varer, nærmer seg nå hele 40 prosent. Utviklingen truer Norges største fastlandsindustri og lokalsamfunn i hele landet, sier Lillekvelland.

Les Mat og Industri 2018 her

Hva er industrielt bearbeidede matvarer?

Enkelte matvarer, som ost og melk, har et sterkt importvern for å beskytte norsk produksjon.

Bearbeidede industrivarer, derimot, er ikke beskyttet av den samme tollen.

– Yoghurt naturell er et produkt med høyere toll. Tilsetter du smak, for eksempel jordbær, blir jordbæryoghurten derimot en bearbeidet industrivare og kan importeres til Norge med svært lav toll, forklarer Lillekvelland.

Les mer: Hva er egentlig RÅK?

Bearbeidede industrivarer, som smaksatt yoghurt, kan importeres til Norge med svært lav toll. Foto: TINE/Bo Mathisen

Vi må ta opp kampen mot importen

Importen av bearbeidede matvarer har økt betraktelig de siste årene.

– I fjor importerte vi bearbeidede industrivarer for hele 47 milliarder kroner, sier Lillekvelland.

Fagsjefen er bekymret for at den økte importen utkonkurrerer norske produkter i matindustrien.

–Hvis ikke vi tar opp kampen med importen, vil Norge gå glipp av både verdiskaping og skatteinntekter, sier hun.

Les mer: Seks grunner til å produsere mer norsk mat og redusere importen

100 000 er avhengige av norsk matindustri

Få tenker over hvor stor og viktig matindustrien i Norge egentlig er, mener fagsjefen.

– Matindustrien sysselsetter hele 53 000 personer. Til sammenligning sysselsetter metall- og metallvareindustrien til sammen 31 000 personer, sier Lillekvelland.

I tillegg bidrar også 40 000 bønder med å levere varer til matindustrien.

– Det betyr at nesten 100 000 personer i Norge er avhengig av matindustrien som sitt levebrød, sier Lillekvelland.

Les mer: Samvirkene skaper ringvirkninger over hele landet

Nesten 100 000 personer i Norge er avhengig av matindustrien som sitt levebrød. Foto: Sigrun Farstad Gregori

Derfor skal du kjøpe Grandiosa

Når du kjøper norsk mat kjøper du mer enn bare mat, mener fagsjefen.

På Orklas pizzafabrikk på Stranda blir det produsert 35 millioner Big One og Grandiosa årlig. Et års osteforbruk på Stranda er på hele 4600 tonn ost. Det betyr at nordmenns pizzaforbruk alene sysselsetter 58 ansatte på Stranda og 6400 kyr over hele landet.

– Slik bidrar Norges nasjonalpizza til å opprettholde norsk landbruk og viktige industriarbeidsplasser i Norge, sier Lillekvelland.

Fagsjefen mener forbrukere må lete etter Nyt Norge-merket når de handler i butikken.

– Kjøper du varer merket Nyt Norge vet du at råvarene er norske og at maten er produsert og pakket i Norge, sier Lillekvelland.

Les mer: Derfor skal du kjøpe Grandiosa

Hør podcast med Frida Johansen og Helene Lillekvelland om Mat og Industri 2018

Mat og industri

  • Mat og industri er en rapport fra NIBIO som utgis årlig.
  • Rapporten gis ut i samarbeid med NHO Mat og drikke, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Norsk Landbrukssamvirke, Forskningsrådet, Landbruksdirektoratet og Sjømat Norge.
  • Rapporten viser utviklingen i matindustrien og tar for seg en rekke forskjellige økonomiske størrelser som produksjon og verdiskaping, lønnsomhet og investering, næringsstruktur og handel med mat- og drikkevarer.
  • Data fra rapporten finnes også på www.matogindustri.no