Samvirke

Oppdatert: 06.11.2018

Publisert: 05.11.2018

Norsk medaljefest i Oste-VM

Jørn Hafslund fra Ostegården utenfor Bergen jubler etter at seieren er sikret: "Fanaost" er utnevnt til verdens beste ost! Foto: HANEN/Odd Mehus

Oppdatert: 06.11.2018

Publisert: 05.11.2018

Aldri før har flere norske oster deltatt i Oste-VM, og aldri før har så mange norske oster fått medalje. – Dette beviser én gang for alle at Norge har et ostemangfold i verdensklasse, sier Ola Hedstein, direktør i Norsk Landbrukssamvirke.

Historiens første Oste-VM i Norge ble en norsk medaljefest.

Da resultatene ble annonsert fredag kveld ble de klart at norske ostene var gode for 33 bronsemedaljer, 19 sølvmedaljer, 13 gullmedaljer og 8 «Super Gold».

Og på toppen av det hele: sammenlagt sølv og gull til henholdsvis «Helfeit, Brun Geitost» og «Fanaost».

– Dette bekrefter at Norge har blitt en ostenasjon, og at vi kan vise til både mangfold, smak og kvalitet i verdensklasse, sier Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke.

Norsk verdensmester blant mer enn 3400 oster

41 ulike land deltok i konkurransen, hvor totalt 3472 ulike oster stilte til start. Av disse var 174 oster norske, og flere utmerket seg nok til å reise hjem med edelt metall.

Den gjeveste medaljen av de alle – og verdensmestertittelen – gikk til «Fanaost» fra Ruth og Jørn Hafslund på Ostegården utenfor Bergen. Andreplassen gikk til «Helfeit, Brun Geitost» fra Stordalen Gardsbruk i Tinn, som delte plasseringen med en fransk ost fra Pyreneene.

Dette er dermed andre gang et norsk ysteri vinner kåringen av verdens beste ost. Sist gang var i 2016 da Tingvollost gikk av med seieren med sin «Kraftkar».

Les også: Verdensmesteren klar for VM på hjemmebane

Gunnar Waagen og Tingvollost ble kåret til verdensmester i 2016. I år var det Ostegårdens tur til å sikre seieren. Foto: HANEN/ Richard Faulks

Dugnadsånd avgjørende for et vellykket VM

Prosjektleder for Oste-VM i TINE, Sophie Marie Gauguin, er storfornøyd i etterkant av mesterskapet.

– To norske oster helt på toppen av pallen, fra Ostegården og Stordalen ysteri, er gode nyheter for hele oste-Norge og vi gratulerer så mye til begge vinnerne, sier Gauguin.

Hun mener samarbeid har vært en avgjørende faktor for arrangementets suksess.

– Her har det vært en dugnadsånd hvor alle parter har bidratt og det er ekstra gledelig at så mange tok turen for å oppleve VM og matfestivalen «Matnasjonen Norge» i Bergen. Her har vi mye å takke initiativtakerne Norsk gardsost og Hanen for, sier Gauguin.

Meieri på Dovre produserer Brie i verdenstoppen

I tillegg til å være samarbeidspartner under mesterskapet stilte TINE med hele 18 forskjellige oster i konkurransen.

Av disse fikk «Fryd Brie pepper» den beste plasseringen, med en flott sølvmedalje.

– Dovre-meieriet, hvor Fryd produseres, har 100 års historikk i veggene, og har i nyere tid spesialisert seg på hvitmuggost. Her jobber det 13 stolte ansatte, som nå vet at brien de lager så absolutt kan måle seg med lignende oster fra mer kjente brie-produserende land, sier Gauguin.

Medalje til både klassiker og nyvinning

I tillegg til sølvmedaljen, ble det bronse til «Ekte Geitost», «Østavind», «Gamalost frå Vik», «Pultost frå Løiten» og «Norsk Alpeost fra Elnesvågen». Gauguin er både stolt og glad over de gode plasseringene.

– Det er et vidt spenn i ostene vi valgte å melde på og det er ekstra gledelig å se at både en klassiker som Gamalost frå Vik og vår nyeste vellagrede ost, TINE Norsk Alpeost, får utmerkelser i konkurranse med mange gode oster, sier hun.

Les også: Lager TINE verdens beste ost?

– Norske oster har en utmerket kvalitet

Sistnevnte, «Norsk Alpeost», var en av kandidatene det knyttet seg spesielt stor spenning til i forkant. Osten ble lansert i oktober, etter flere års målrettet arbeid fra TINEs produktutviklere.

– Den ble ikke kåret til verdens beste, men den var helt i tetsjiktet. Oste-VM viser at nye norske oster har en utmerket kvalitet, uansett om de kommer fra små eller store produsenter. Felles for alle er at bondeeide samvirker skaper rom og forutsigbarhet for investeringer og lokal foredling, sier Ola Hedstein.

Se alle resultatene fra Oste-VM i Bergen her.