Samvirke, Teknologi

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 30.05.2016

Norske egg kan få sår til å gro

Norske eggeskall kan gå fra å være et kostbart avfall å bli kvitt til å lege kroniske sår. Det er litt av en reise! Foto: Nortura/Øivind Haug

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 30.05.2016

Norsk landbruk og farmasiindsutrien samarbeider nå i utviklingen av et plaster laget av norske eggeskall. Ny produksjonsteknologi gjør det nå mulig å utvikle et plaster som kan utkonkurrere dagens produkter på pris.

Det er viktig å finne bruksområder for eggeskall. Nortura Revetal sitter igjen med hele 800 tonn eggeskall etter produksjon av eggeprodukter som frem til nå vært et kostbart avfall for Nortura å bli kvitt.

På grunn av ny teknologi og høy hygienisk kvalitet på norske egg kan norske eggeskall gå fra å være kostbart avfall til å bli en verdifull ressurs for Nortura.

– Kort fortalt er prosessen slik at eggeskallet tørkes og blåses i en slags trommel slik at eggehinnen skilles fra eggeskallet, sier Arne Kristian Kolberg, administrerende direktør i Nortura.

Eggehinnen brukes av Biovotec som ingrediens i plasteret, mens resten av eggeskallet kan bli brukt som kalkerstatning i dyrefôr.

Les mer: Med verdens beste råvarer har norsk landbruk mye å tjene på å tenke sirkulært

Eggehinnen lager en ekstra hud som får sår til å gro

Fem prosent av verdens helseutgifter går til å pleie kroniske sår. På sykehjem og hjemmesykepleien bruker de ansatte mye tid på sårstell.

– Norske egg har en høy hygienisk kvalitet som er viktig for et medisinsk produkt. Vi tror at eggehinnen får sår som ikke vokser sammen til å gro sammen igjen. Det dannes et ekstra hudlag som gjør at såret kan gro raskere. Diabetiske sår er en kjempeutfordring dagens samfunn og et voksende problem som vi kanskje nå finner en løsning på, sier administrerende direktør, Ralf Schmidt i Biovotec.

Les mer: Norsk landbruk bruker hele dyret!

Godt eksempel på bioøkonomi i praksis

– Biovotec hadde visjonen, idèen, innsikten og patentet, men de trengte en aktør som kunne bli med på reisen og sette idèen ut i livet. Norske egg har en unik kvalitet som gir et fantastisk utgangspunkt, men det krever mye av både teknologi, kompetanse og vågemot parallelt med et ønske om å skape en ny bioøkonomi og ny verdiskaping for landbruket og for Norge. Nortura ønsker å være fremoverlente og vi ble med på denne reisen, sier Kolberg.

Om cirka halvannet år er dette plasteret klart for det store markedet, hvis de lykkes.

– Nortura Revetal jobber nå nærmest dag og natt for å få på plass utstyr, maskiner og testkjøring utover høsten for å sikre at dette lykkes i stor skala.  Og det ser lovende ut, forteller han.

Biovotec anslår at markedet for et slikt plaster kan være mellom to og fire milliarder dollar.

Les mer: 10 konkrete eksempler på bioøkonomi