Samvirke03.04.2017

Nordmenn har dilla på norsk honning!

Det er for tiden underdekning på norsk honning, sier styreleder i Honningcentralen, Olav Arne Sønderland, og oppfordrer norske birøktere til å produsere mer norsk honning. Foto: Honningcentralen

03.04.2017

- Jeg håper norske birøktere vil produsere enda mer norsk honning og jeg tror på en volumøkning i 2017, sier styreleder i Honningcentralen, Olav Arne Sønderland.

I 2016 mottok Honningcentralen 407 tonn norsk honning. Det er en økning på 24 prosent fra 2015, men likevel får ikke norske forbrukere nok av norsk honning.

For tiden er det underdekning og Honningscentralen rasjonerer derfor ut blikkboksen til NorgesGruppen, Coop og Rema hver måned.

Honningcentralen er birøkternes eget private selskap. Samvirket omsetter honning, lønnesirup og birøktmateriell for 140 millioner i året.

– Det er viktig at folk har innsett at honning er sunt. Den inneholder mange viktige stoffer som kroppen trenger og norske forbrukere har innsett at honning kan brukes på mer enn bare brødskiva, sier Sønderland.

Forventer enda mer norsk honning i 2017

Honningcentralen ønsker seg flere birøktere og mer honning til Honningcentralen og forventer en økning i volumet de neste årene.

– Bare litt over 100 personer leverer over ett tonn honning i året. De fleste birøkterne leverer under 500 kg, men vi ser at antallet birøktere som leverte under 100 kg i 2015 har sunket. Det er mange nybegynnere som bygger seg opp, sier styrelederen.