Samvirke

Oppdatert: 21.02.2019

Publisert: 18.02.2019

Trend: vegetar

Norske råvarer er ettertraktet i vegetariske produkter

Oppdatert: 21.02.2019

Publisert: 18.02.2019

Stadig flere nordmenn sier de vil spise mindre kjøtt. Potetsamvirket HOFF har utviklet en vegetarisk serie basert på norsk potet. - Trenden har kommet for å bli, og da må vi være der med våre norske råvarer, sier Ingeborg Flønes, administrerende direktør i HOFF.

Kun 3 prosent av Norges befolkning er vegetarianere eller veganere. Men, omtrent 20 prosent sier de har en kjøttfri dag i uka.

Annechen Bahr Bugge forsker på mattrender ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Hun kaller disse forbrukerne for «fleksitarianere» og mener trenden er økende.

– Disse forbrukerne begrunner valget med helse, klima og dyrevelferd, forklarer forskeren.

Lytt til podcast med Ingeborg Flønes og Annechen Bahr Bugge:

Et vindu i dagligvarehandelen vi må benytte

Direktøren i HOFF forteller at de så trenden komme og bestemte seg for å lansere to produkter som er middagsmat uten kjøtt. Serien fikk navnet «HOFF Liv Laga».

– For oss som jobber med potet er dette en mulighet og et vindu i dagligvarehandelen vi måtte utnytte, sier Flønes.

I tillegg til disse to burgervariantene – en vegetarisk og en vegansk, har potetsamvirket også lansert HOFF Liv Laga vegetarboller.

– Vi startet med to vegetariske varianter, men vi fikk inn tilbakemeldinger fra forbrukeren som ønsket seg en vegansk varianter. Basen er 50 prosent potet i begge, forklarer Flønes.

Les mer: Vil du spise mat som er bra for helsa, dyr og planeten bør du spise norsk mat

Norske råvarer og produsert i Norge

Da HOFF utformet produktene la de vekt på at burgerne skulle lages i Norge og så langt som mulig på norske råvarer som norsk potet.

– At det er norske råvarer og produsert i Norge viste seg å være veldig viktig. Det er bare våre vegetariske produkter i frysedisken som er laget i Norge, sier Flønes.

Salget har gått svært bra for «HOFF Liv Laga» serien

– Den ene burgeren er den mest solgte i frysedisken. Vi har solgt «HOFF Liv Laga»-burgere for 17-18 millioner kroner, sier Flønes.

Les mer: TINE lanserer vegetariske produkter basert på norsk melk

- For oss som jobber med potet er dette en mulighet og et vindu i dagligvarehandelen vi måtte utnytte, sier Ingeborg Flønes, administrerende direktør i HOFF.

Forbrukeren vil ha norske grønnsaker!

Grønnsaker topper listen over sunn mat, og de fleste sier de vil spise mer grønnsaker.

– Samtidig ser vi i våre undersøkelser at forbrukerne ønsker mer norske produkter og at maten skal være produsert i Norge. Det er helt klart et stort marked for norske vegetariske produkter, sier Bahr Bugge.

Norsk landbruk har høy tillit og 40 prosent sier de vil unngå importerte grønnsaker.

– Vi skal absolutt utvikle flere veganske og vegetariske produkter – selvsagt på norske råvarer, sier Flønes.

Kjøtt er en viktig del av norsk matkultur

Det norske kjøttforbruket ligger i dag omtrent på nivå med helsemyndighetenes anbefalinger. Til tross for at flere sier de vil spise mindre kjøtt, er forbruket svakt økende.

– Folk er veldig glad i kjøtt og det er en viktig del av vår matkultur, så det er vanskelig å velge det helt bort, sier Bugge.

Les mer: 5 grunner til å spise norsk rødt kjøtt

Vegetarkosthold

  • Vegetarianer: spiser hovedsaklig vegetabilske produkter. Lakto-ovo-vegetarianisme er mest utbredt, og innebærer at man også spiser noe meieriprodukter og egg.
  • Veganer: spiser kun vegetabilske produkter. Unngår alle matvarer og øvrige produkter av animalsk opprinnelse.
  • Fleksitarianer: spiser hovedsaklig vegetarisk, men spiser også kjøtt og/eller fisk av og til.