Bærekraft, Samvirke

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 13.08.2019

Norsvin har store ambisjoner for norsk svineproduksjon

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 13.08.2019

Norsk svineproduksjon er bærekraftig, men norske bønder har gjennom avlssamvirket Norsvin enda større ambisjoner for den norske grisen.

Norsk svineproduksjon kan allerede i dag karakteriseres som en bærekraftig produksjon med et lavt klimaavtrykk.  Årsaken er at norske svinebønder har avlet frem en fôreffektiv og frisk gris.

– Vi mener den norske grisen faktisk kan bli enda bedre. Vi har derfor satt oss to store mål for de neste årene, sier direktør i avlssamvirket Norsvin, Olav Eik-Nes.

Innen få år skal norske griser fôres på 100 prosent norsk fôr og være helt fri for sykdomsfremkallende bakterier og virus.

Les mer: Norske bønder er grisegode på bærekraftig svineavl


Hør podcast: Den norske grisen skal bli enda mer klimavennlig

Alle griser skal spise norskprodusert fôr

I dag er 80 prosent av fôret den norske grisen spiser norsk. Norsvin har satt seg et ambisiøst mål om at innen 5 år skal 100 prosent av svinefôret være produsert i Norge.

– For å komme dit må vi utvikle en enda mer fôreffektiv gris og en mer proteineffektiv gris, sier Eik-Nes.

Nå pågår det flere store forskningsprosjekter for å se på hvordan det kan avles frem en gris som utnytter fôret enda bedre.

– Det er også viktig å produsere protein i Norge og vi må parallelt se på nye proteinkilder på grisen, det kan være både insekter og trær, forklarer Eik-Nes.

Les mer: Kan norske trær, tang og tare løse fremtidens største utfordring?

Målet er å ikke bruke andre lands arealer

I dag importeres omtrent 20 prosent av fôret som de norske grisene spiser, men innen 5 år er altså målet at importen skal stoppe.

– Landene vi importerer fra trenger de arealene selv. Vi er nødt til å se bærekraft og klima i internasjonalt perspektiv og ikke bare nasjonalt. Nok mat til verdens befolkning er viktig i et bærekraftperspektiv og da må vi bruke våre egne arealer mest mulig effektivt, sier Eik-Nes.

Les mer: Den norske grisen er en skikkelig klimagris

Innen 2030 skal alle norske griser være helt fri for sykdommer. Foto: Norsvin

En gris helt fri for bakterier og virus

Norsvins andre store mål er at innen 2030 skal norsk svineproduksjon være 100 prosent sykdomsfri. På fagspråket kalles dette for «spesifikk patogen frihet» eller «SPF».

– Grisen har noen bakterier og virus som påvirker helsa til grisen. Når en gris er småsyk og har bakterier i seg, så er det en bremsekloss for både fôr, tilvekst og reproduksjon, sier Eik-Nes.

Norge har en veldig høy helsestandard på gris, men den kan fort bli ødelagt av farlige bakterier. Friske griser er derfor viktig både for dyrevelferd og klima.

– En syk gris bruker mer for fôr å vokse, og er derfor ikke klimavennlig. Så å bli kvitt de potensielt farlige bakteriene er en viktig del av vår visjon om å nå målet med 100 prosent norske råvarer, sier direktøren.

Norge vil bli satt på kartet over bærekraft

Direktøren mener målene vil sette Norge på verdenskartet som en grønn lunge i utviklingen av en bærekraftig svinegenetikk og svineproduksjon.

– Norge er det eneste land i verden som kan bli fri for disse bakteriene fordi utgangspunktet er så bra på helse og på spredt produksjon. Den eneste utfordringen vi har er i de få områdene der det er tett befolket med svineproduksjon, for da kan smitte spres gjennom lufta, avslutter Eik-Nes.

Les mer om Norsvin:

Norsk svineavl er høyteknologisk og hypermoderne

Purka til Norsvin og Topigs Norsvin er sannsynlig verdens beste gris

Med norsk svinegenetikk trenger ikke griser i USA antibiotika