Samvirke, Teknologi

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 04.03.2019

Ny teknologi fra Geno gir nesten alltid ei ny melkeku

Den nye teknologien REDX™ tar vare på de sædcellene som gir kviger. Det betyr at det er opp mot 90 % sjanse for at kua får ei kvige. Foto: Aurora Hannisdal

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 04.03.2019

Geno satser nå på en ny teknologi for å separere hun- og hansædceller. Det betyr at bonden, med 90 % sikkerhet, kan bestemme hvilke kuer det er ønskelig å få en kvigekalv etter.

Med tradisjonelt avlsarbeid er det 50 prosent sjanse for om kalven blir ei kvige. Men, med revolusjonerende ny teknologi fra USA er bonden nesten alltid garantert ei ny melkeku.

– Med den nye teknologien REDX™ tar vi vare på de sædcellene som gir kviger. Det betyr at det er opp mot 90 % sjanse for at kua får ei kvige, sier tidligere administrerende direktør i Geno, Sverre Bjørnstad.

Se video:

Laserteknologi skiller kromosomene

Geno er norske bønders avlsselskap som gjennom 100 år har avlet frem Norsk Rødt Fe – en frisk og fruktbar melkeku, med stor produksjonskapasitet både for kjøtt og melk.

På Store Ree utenfor Hamar har Geno nå bygd opp et nytt laboratoriet som skal produsere sæddoser med den nye teknologien.

– På dette laboratoriet bruker vi laserteknologi for å separere sædceller som har X og Y-kromosomer.  Dette er sædceller som enten gjør at det blir gir kvige- eller oksekalver, forklarer laboratorietekniker, Lana Kragulj.

Ved hjelp av ny teknologi kan laboratorietekniker Lana Kragulj separere sædceller, som gir 90% sikkerhet for kvigekalv i kua . Foto: Aurora Hannisdal

Fargestoff skiller kjønnscellene

Hunncellene er litt større enn hancellene. For å separere mellom hunn- og hanceller tilsetter Lara et fargestoff. Ettersom hunncellene trekker til seg mer farge kan en laser lett se forskjell på de ulike cellene.

– Hunnsædcellene tar vi vare på, mens hancellene deles i to med en annen laser, sier Lana.

7 års utviklingsarbeid står bak teknologien

Det er verdens største avlsselskap Genus ABS som står bak Intelligen™ som er teknologien Geno produserer kjønnsseparert NRF-sæd med, REDX™. Teknologien er avansert og har tatt hele 7 år å utvikle.

– Geno er det første selskapet utenfor ABS som har fikk en avtale med ABS om å bruke teknologien. Laboratoriet på Store Ree var dermed det andre REDX-laboratoriet i verden, sier Lana.