Samvirke

Oppdatert: 21.02.2019

Publisert: 18.02.2019

– På sikt vil jeg bli 100 prosent veganer

Stadig flere sier de ønsker å spise mindre kjøtt. - Jeg er vegetarianer av hensyn til helse og klima, deretter dyrevelferd, sier Stine Vintervoll. Foto: iStock/privat

Oppdatert: 21.02.2019

Publisert: 18.02.2019

Stine Vintervoll er vegetarianer, men ønsker å bli 100 prosent veganer i fremtiden. - Jeg er vegetarianer av hensyn til helse og klima, deretter dyrevelferd. Jeg tror flere vil følge etter fordi kunnskapsnivået og bevisstheten rundt vegetarmat øker, sier Vintervoll.

Vintervoll startet sin kostholdsendring for to år siden.

– Det var viktig å endre vanene gradvis fordi jeg har elsket å både tilberede og spise kjøtt i over 20 år. Derfor var det avgjørende å bevare matgleden. Jeg startet med å erstatte kjøttpålegg med andre godsaker, før jeg eksperimenterte med vegetarisk middag, forklarer Stine.

Les mer: Norsk landbruk har mange av løsningene verden er på jakt etter

– I Norge tenker vi «kjøtt eller fisk» før smak

Vintervoll har ikke fått noen negative tilbakemeldinger etter at hun la om kostholdet.

– Folk er generelt veldig nysgjerrige fordi de ønsker å redusere litt på kjøttintaket av hensyn til klima og miljø, sier hun.

Mange synes det er vanskelig å vite hva man skal lage til middag uten kjøtt eller fisk som hovedingrediens. Vintervoll mener man må tenke litt annerledes når man skal lage seg vegetariske måltider.

– I Norge er vi vant til å velge middag ved å tenke «kjøtt eller fisk?» før vi senere velger tilbehøret. Nå tenker jeg først på hvilke smaker jeg vil ha, deretter hvilke krydder og urter som trengs, sier hun.

Les mer: Hva er egentlig bærekraftig matproduksjon?

Vintervoll synes utvalget av vegetarmat er bra, men etterlyser bedre vegetariske og veganske kjøttsubstitutter i butikkene. Foto: HOFF

Tror landbruket kan «endre beite»

Vintervoll tror flere vil følge etter og at matindustrien skjønner at dette kan bety nye inntektsmuligheter.

– Jeg har full forståelse for at et utbredt vegetarisk kosthold i Norge får negative økonomiske konsekvenser for norsk kjøttindustri. Likevel mener jeg at framtiden er svært lys om man er villig til å «endre beite» ved å heller produsere mer frukt og grønnsaker, sier hun.

Vanskelig å kutte osten

Selv om Vintervoll synes utvalget er bra, etterlyser hun bedre vegetariske og veganske kjøttsubstitutter i butikkene.

– Når det gjelder mat generelt for veganere og vegetarianere så er det veldig godt. Vi har jo fulle matbutikker å velge mellom! Dessuten har mange matbutikker både veganske og vegetariske substitutter, så jeg lider ingen nød i verken grillsesong eller juletider. Men generelt vil jeg oppfordre matindustrien til å produsere flere nære substitutter fordi det i betydelig grad reduserer barrieren for å spise mer vegetarisk mat, sier hun.

Vintervoll sier hun er på god vei mot å legge om til et vegansk kosthold, men det er særlig èn ting som holder henne igjen til å bli hundre prosent vegansk.

– På veien mot å bli veganer er nok det vanskeligste å redusere inntak av ost, sier Vintervoll.

Frykter at valgene er basert på feil faktagrunnlag

Administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein, har fått seg med seg forbrukertrenden der mange unge mennesker velger bort kjøttet.

– Et valg er et valg for den enkelte. Jeg frykter imidlertid at slike valg skyldes at man tror mat produseres like «ille» i alle land, sier han.

Hedstein mener at de som vektlegger dyrevelferd, helse og klima når de velger mat, bør velge norske produkter om det er grønt eller kjøtt.

– På helse, klima og dyrevelferd er norsk mat mer et eksempel til etterfølgelse enn noe å advare mot, sier Hedstein.

Les mer: Vil du spise mat som er bra for helsa, dyr og planeten bør du spise norsk mat