Samvirke09.08.2017

Reddiker fra Asia blir norske!

Roy Hasle i Rygge med choggiabeter

Grønnsaksprodusent Roy Hasle er ikke redd for å prøve nye sorter og arter. Her poserer han med en kasse chioggiabeter. Foto: Lars Olav Haug, Bondebladet

09.08.2017

Det er stor innovasjonsglede blant norske bønder. En helt ny type reddik dyrkes for første gang på norsk jord av samvirkebonde Roy Hasle.

– Å jobbe med nye grønnsaker, som gjerne kan ha sitt opphav på andre siden av kloden, synes jeg rett og slett er morsomt og faglig veldig utfordrende, sier han.

Det er ikke første gang den innovative samvirkebonden prøver noe nytt.

– Gule beter, hvite beter, chioggiabeter, havrerot og pepperrot, ramser Roy Hasle opp.

Hasle også de første i landet til å dyrke ulike betetypene i tillegg til havrerot og pepperrot.

– Vi tenker jo derfor at dette har vi greid før og da skal vi jammen greie det igjen med reddiker. Det viktigste er å levere så bra kvalitet vi bare kan og håpe at det gir kunden lyst til å kjøpe varene våre igjen, sier han.

 Tredje generasjon Gartnerhallmedlem

Det var Hasles bestefar som meldte seg inn i Gartnerhallen. Det var i 1948. Siden den gang har familien alltid vært eier og medlem.

– Etter at min bestefar meldte seg inn i 1948 har vi vært samvirkebønder både i handling og tanke på denne gården. At samarbeid er til beste for alle, og at vi er sterkest når vi står sammen er en grunntanke vi alltid har hatt, sier han.

Hasle mener Gartnerhallen gjør en viktig jobb for bonden.

– Gartnerhallen og Bama har vært veldig behjelpelig med å få varene våre ut i markedet og det er jo helt avgjørende. At vi som bønder får et frø til å spire eller ei plante ligger jo i faget vårt, men for oss er det jo ingen suksess før vi greier å tjene penger på et nytt produkt. Å være medlem i Gartnerhallen har vært så avgjørende for min familie i snart 70 år at det andelsbrevet fra 1948 bør jeg vel se å få rammet inn snart, sier Hasle.

Bonden måtte utvikle en ny dyrkningsteknikk

De nye reddikene har sin opprinnelse fra nordøst- Asia, og er noe helt nytt for det norske markedet.

– Å flytte grønnsaker fra andre siden av kloden byr absolutt på problemer og de to første årene vi prøvde var mislykket, men ikke verre enn at vi skjønte hva vi kunne prøve å gjøre bedre.

I fjor greide endelig Hasle å knekke koden.

– På det tredje året greide vi å knekke koden for hvordan de kan dyrkes på våre breddegrader, sier bonden som også har vært nødt til å utvikle en dyrkingsteknikk helt uten bruk av sprøytemidler.

– At det er nødvendig med en ombygning av høstemaskinen er enda et element som må finne sin løsning, men da er det godt å ha en sønn som er utdannet landbruksmekaniker og som deltar i driften på heltid.

Siden dette er noe helt nytt er Hasle naturlig nok de eneste i landet som dyrker disse nye vekstene, og er veldig spent på hvordan den norske forbrukeren tar de imot.

 Reddikene kan være på bordet til alle dagens måltider

– Norske kokker og kjøkkensjefer kan jeg skryte av en hel dag! De har alltid vært interesserte når vi har kommet med de nye sortene vi har dyrket frem. Så det blir også spennende å se hvordan salget til storkjøkkenbransjen kommer til å gå.

Det er lagt stor vekt på at de reddiktypene vi har jobbet med har en barnevennlig smak.

– De passer like godt til å pynte brødskiva med, ha i salaten eller i fredagstacoen og wok.  De kan være på bordet til alle dagens måltider, sier han.

Hasle mener norske bønder alltid har vært innovative

– Vi kalte det bare for ”å prøve noe nytt» før ordet innovativ kom. Nå er vår målsetting å bli så gode som mulig på å dyrke reddiker fra Kina, Japan og Koreahalvøya og så får vi se om det kan bli enda noen nye vekster å smake på om noen år. Det er mye som ikke burde være uprøvd, avslutter samvirkebonden fra Rygge i Østfold, Roy Hasle.