Samvirke

Oppdatert: 16.10.2019

Publisert: 15.10.2019

Samarbeid og melk i verdensklasse gir norsk ostesuksess

Oppdatert: 16.10.2019

Publisert: 15.10.2019

«Fanaost» har blitt revet ut av butikkhyllene etter at osten gikk helt til topps under fjorårets Oste-VM på hjemmebane. Produsenten mener godt samarbeid og høy melkekvalitet er grunnlaget for suksessen.

På Ostegården utenfor Bergen går 12 kuer og produserer melk til osten som ble kåret til verdens beste ost 2018. Nå står et nytt Oste-VM for tur og flere norske oster er klare for årets mesterskap.

– Grunnlaget for at vi vant, og for at flere norske oster gjør det så godt i internasjonal sammenheng, er at vi har utrolig god melk her i Norge. Det merkes i de foredlede produktene, sier bonde og daglig leder for Ostegården, Jørn Hafslund.

For ett år siden kunne han juble øverst på premiepallen. «Fanaost» danket ut de 3471 andre konkurrende ostene og ble verdens beste, som den andre norske osten i historien.

Hør podcast: Kan VM-gullet gå til en norsk ost igjen?

TINE er en viktig støttespiller for småskalaprodusentene

Verdens beste ost lar seg åpenbart ikke lage uten godt håndverk, en sterk resept og kvalitet i arbeidet, slik Hafslund og familien gjør det på Ostegården.

Produsenten selv er allikevel tydelig på at også landbrukets samvirkeselskaper har en rolle i suksessformelen.

– TINE er en svært viktig støttespiller. De hjelper oss med melkeanalyse og distribusjon ut til kunder. Det har stor betydning for oss småskalaprodusenter, sier Hafslund.

Ostegården kjøper også inn 200.000 liter melk fra TINE årlig, som kommer i tillegg til gårdens egen produksjon på 90.000 liter.

Les også: Bak enhver Kraftkar står tusen Norvegia

Produsenten mener godt samarbeid og høy melkekvalitet er grunnlaget for suksessen. Foto: Scanpix / Hallgeir Vågenes, VG.

Norsk Rødt Fe er produktive dyr med godt lynne

Beveger vi oss ytterligere mot start i Ostegårdens verdikjede finner vi en annen betydningsfull innsatsfaktor: genetikk.

På dette området er samvirkeselskapet Geno, som driver avlsarbeidet på Norsk Rødt Fe (NRF), en viktig partner for Hafslund.

– Geno har gjort et fantastisk arbeid på NRF rasen som vi har her på gården. Egenskaper som melkeytelse og eksteriør er stort sett godt på seminoksene, forklarer bonden.

I tillegg har familien Hafslund alltid inseminert med pluss på lynne.

– Resultatet er utrolig snille kyr, forklarer osteprodusenten.

Les også: 9300 norske bønder står bak verdens beste ku

God dyrehelse gir høy standard på melk

God dyrehelse har vært et sentralt mål for Genos avlsarbeid i flere tiår, og er et viktig bidrag til at den norske melka holder høy standard.

Administrerende direktør i Geno, Sverre Bjørnstad, tror også at genetikk kan ha betydning for melke- og ostekvalitet.

– Vi vet at melk inneholder ulike proteintyper som kan kobles til blant annet ysteegenskaper og melketoleranse hos forbrukeren. Det er fortsatt mye å utforske når det kommer til genetikkens betydning for smak, samt videre utvikling av den ernæringsmessige verdien, forklarer Bjørnstad.

Han sier at flere internasjonale melkekuraser ønsker å posisjonere seg som den best egnede for osteproduksjon.

– Men med to norske oste-verdensmestre som baserer sin produksjon på Norsk Rødt Fe kan man vel si at resultatene taler for seg selv, sier Bjørnstad.

Les mer: Kanskje verdens fineste melk kommer ikke av seg selv

VM-vinneren har økt produksjonen med 100 prosent

De 12 NRF-kyrne på Ostegården er lykkelig uvitende om at de har bidratt til å skape verdens beste ost. Men kanskje har de registrert at en verdensmestertittel fører med seg stor ståhei, ivrige journalister og interesserte kunder.

– Det har blitt en annen gård etter seieren, og mitt liv er helt forandret. Vi har økt produksjonen med om lag 100 prosent siden i fjor. Lageret er utvidet, og nå har vi 5000 oster på lager som skal vendes, stelles og etterbehandles. Det er et stort arbeid, sier Hafslund.

"Fanaost" ble utnevnt til verdens beste ost i 2018. Foto: Scanpix / Hallgeir Vågenes, VG.

Osten «Jørnsberg» drar til Italia, mens Fanaosten blir hjemme

Om arbeidet nok en gang kan holde til edelt metall får vi svar på til helgen når tusenvis av oster atter møtes til dyst i Oste-VM i den italienske byen Bergamo.

«Fanaost» blir imidlertid ikke å finne på startstreken under mesterskapet i Italia. Det er et gjennomtenkt valg av Hafslund.

– Den lagrede Fanoasten skal ikke konkurrere mer. Man kan ikke vinne i Lotto to ganger, sier produsenten.

Ostegården reiser i stedet til årets konkurranse med lagret «Jørnsberg» – en ost som nylig vant gull i sin klasse under NM, og supersølv i finalen mot 11 andre gullfinalister.

OsteVM sendes direkte her: