Samvirke

Publisert: 04.05.2018

Samvirke er viktig for lokalmatprodusentene på Avdem

Osteproduksjon på Avdem Gard på Lesja. Foto: Avdem

Publisert: 04.05.2018

Avdem Gard på Lesja ønsker være et fyrtårn for norsk håndverkost. Samtidig er gården er en stor leverandør av kvalitetsmelk til Tine.

Etter 300 år med melkeproduksjon bestemte åttende generasjon melkebønder på Avdem at de skulle starte med gårdsysteri og butikk.

– På Avdem produserer vi i dag 20 tonn lokalmat basert på upasteurisert, fersk melk som blir levert direkte fra fjøset til hver ysting, sier melkebonde og lokalmatprodusent, Åse Haugstad og Sigurd Avdem.

Av melka blir det produsert ost, smør, rømme, yoghurt og ulike tradisjonsprodukter fra Lesja.

Lager produkter basert på gamle tradisjoner

Utgangspunktet for å satse på gardsysteri var todelt.

– Vi ønsker å ta vare på de rike tradisjonene fra det gamle seterlivet, i tillegg til å utvikle gården basert på de lokale ressursene, sier Haugstad.

Avdem er en av de eldste gårdene på Lesja så det er mange tradisjoner å ta av.

– Vi ønsker å bruke kunnskapen fra de gamle budeiene til å lage tradisjonsprodukter som pultost, gubb og prim til glede for nye generasjoner, sier hun.

På Avdem Gard lager de ost basert på gamle tradisjoner. Foto: Avdem

Tine gir fleksibilitet i produksjonen

Selv om Avdem produserer 20 tonn oster og annen lokalmat årlig er de også en stor leverandør av melk til TINE.

– Her på garden har vi alltid vært medlem i meierisamvirket, og vi setter stor pris på at vi også i dag kan levere til TINE, selv om vi foredler ved eget gardsysteri.

Haugstad mener det gir dem en stor grad av fleksibilitet i produksjonen som er viktig for en liten aktør.

Les mer: Bak enhver Kraftkar står tusen Norvegia

Samvirke og nisjeprodusenter utfyller hverandre

For melkebøndene på Lesja er det ingen motsetning mellom å være TINE-medlem og lokalmatprodusent, snarere tvert imot.

Haugstad mener samvirke og nisjeprodusenter utfyller hverandre ved at de kan produsere ulike produkter.

– Ved at vi produserer oster av upasteurisert mjølk bidrar vi til større mangfold som i sin tur er med på å øke interessen for norsk ost, sier hun.

Les mer: Landbrukssamvirkene er en viktig brikke for å øke mangfoldet av norsk lokalmat

Avdem er en stor leverandør av melk til TINE. Foto: TINE/Bo Mathisen

Samme melka lager både Norvegia og Fjelldronning

Prosessen med å produsere lokalmat starter med de lokale ressursene på gården. Bare gress av den beste kvaliteten gis til melkekyrne.

– Som i de kjente osteområdene i Frankrike og Sveits er en stor del av fôringa på Avdem basert på godt, låvetørka høy. I sommerhalvåret er kyrne ute på beite, sier hun.

Glade kyr, godt fôr, lange tradisjoner og godt håndverk gir resultater. I 2017 vant osten Vellagra Fjelldronning bronse i Oste-VM i London.

Les også: Kraftkar og Norvegia blir laget av den samme gode melka

Avdemsbue skal være et fyrtårn for norsk håndverkost

I disse dager er Haugstad og ektemannen i full sving med å planlegge videreutvikling av ysteriet og tilbygg til gardsbutikken, Avdemsbue, sammen med datteren Anna som er butikksjef.

De forventer nå storinnrykk fra turistene langs E136 som skal til og fra Romsdalen i sommer.

– Vi ønsker at Avdemsbue skal være et fyrtårn for norsk håndverksost og en møteplass for matglade for de som ferdes langs vegen mellom Dombås og Romsdalen, avslutter hun.

Meld deg på nyhetsbrev!

Få artikler fra landbruk.no direkte i innboksen din