Samvirke

Publisert: 04.05.2018

Kraftkar og Jarlsberg blir laget av den samme gode melka

Produksjon av osten Kraftkar på Saghaug gård på Tingvoll. Foto: Per Kvalvik

Publisert: 04.05.2018

Visste du at det er den samme melka som brukes i både verdens beste ost og i hverdagsosten Jarlsberg?

På Saghaug gård på Tingvoll står 58 glade melkekyr. Melka disse kyrne produserer er hovedingrediensen i verdens beste ost, Kraftkar.

Den samme melka er også hovedingrediens i ostene som daglig står på frokostbordet til tusen nordmenn, nemlig Jarlsberg og Norvegia.

– Det er kanskje noe av det spesielle med oss – samtidig som vi er et av de største gårdsysteriene er vi også en over gjennomsnittlig stor leverandør til Tine, sier melkebonde og en av gründerne av Tingvollost, Kristin Waagen.

Verdens beste ost blir laget av verdens beste melk

For å lage verdens beste ost er det kvalitet i alle ledd som gjelder.  Tilgang på godt fôr og god dyrevelferd er viktig for melkebøndene på Tingvoll.

– Vi lager blant annet vår egen frøblanding for gresset som fôrer kyrne, vi har bygget stort nok fjøs til at kyrne kan være frittgående, og de får nok fôr hele døgnet, sier Waagen.

Melkebonde og en av gründerne av Tingvollost, Kristin Waagen, er glad for samarbeidet med TINE. Foto: Tommy Rustad

Leverer mer melk til Tine enn det som blir til Tingvollost

I dag går rundt 300 tonn av familiegårdens melkeproduksjon til Tine, mens 210 tonn blir til Tingvollost.

Den melka som ikke brukes i egen ysting blir hentet av melkebilen hver tredje dag.

– Om vi måtte yste av all melka selv hadde vi ystet i ett sett – også på julaften. Da hadde vi sannsynligvis ikke drevet gårdsysteri, forteller Waagen.

Samvirke gir økonomisk trygghet til lokalmatprodusenter

Waagen mener kombinasjonen av egenforedling og leveranser til Tine er en god kombinasjon.

– Å være bonde og lokalmatprodusent er langsiktig arbeid. Det er ikke gjort i en håndvending å snu seg rundt og legge om produksjonen, sier hun.

At Tine tar imot overskuddsmelk er derfor en viktig premissgiver for lokalmatproduksjonen.

– Samvirket gir meg derfor en økonomisk trygghet samtidig som det gir meg en fellesskapsfølelse. Jeg er stolt over å levere råvarer til både Tine og Nortura, avslutter Waagen.

Meld deg på nyhetsbrev!

Få artikler fra landbruk.no direkte i innboksen din