Samvirke03.04.2017

Stor pågang av nye birøktere i Honningcentralen

Honningcentralen melder om økt interesse for birøkt! Bare i 2016 hadde Honningcentralen 146 nye innmeldinger. Foto: iStock

03.04.2017

- I de siste årene har vi hatt en kraftig økning av antall birøktere som leverte honning til Honningcentralen. Det er stor interesse for birøkt nå, sier styreleder i Honningcentralen, Olav Arne Sønderland.

Honningcentralen er birøkternes eget private selskap. Samvirket omsetter honning, lønnesirup og birøktmateriell for 140 millioner i året. I 2016 har det blitt 143 nye innmeldinger.

Ingenting er mer givende enn å produsere honning!

– Før brydde jeg meg ikke om honning og jeg spiste ikke noe særlig av det heller. Så ble jeg bitt av basillen og nå elsker jeg honningproduksjon!

Det sier næringsbirøkter Geir Holte. Han startet med honning for 3 år siden. I dag har han 68 kuber og leverer til Honningcentralen.

Birøkter Geir Holte elsker jobben sin som birøkter. Han har i dag 68 bikuber og er en av 685 andelseiere i Honningcentralen. Foto: Geir Holte

 – Jeg gikk i lære hos en gammel traver innenfor samvirket og det var da jeg virkelig så betydningen som samvirke har for næringen. I andre land – hvor de ikke har et fungerende samvirke – så ser man klart at det ikke gagner birøkteren, fordi oppkjøpere sitter med all makt. Det skjer ikke når du er samvirkeorganisert, sier Holte.

Det er flere som prøver å selge honningen privat – og det syntes ikke Holte stort om.

– Hadde de som selger privat og fikser all tapping selv fått Mattilsynet på besøk, så hadde det nok blitt avdekket en del feil og mangler fordi kravene ikke følges. Honingscentralen har super strenge krav, så den honningen du får fra vårt samvirke har ypperste kvalitet. Det kan du som forbruker være helt sikker på, sier birøkteren.

Holte er svært optimistisk til norske birøkters fremtidsutsikter og mener honningen har stort potensiale.

– Honning er et bedre alternativ enn raffinert sukker.  Honning har et enorm potensiale, men vi må få med oss forbruker. Akkurat nå er vi heldige, for forbruker har fått opp øynene for honning! I dag er honning er hipt og kult, og så styrker det immunforsvaret, så det har en positiv effekt på helsa og. Flere og flere skjønner nå at honning ikke kun kan brukes i teen og det er vi birøktere selvsagt veldig glade for, sier Holte.

Bier har mange fordeler

Styreleder Sønderland tror fremtiden er lys for birøkterne. Han tror prisstigningen vil fortsette å øke og at etterspørselen etter norsk honning er stor.

– Det er bare fordeler med bier. I tillegg til god honning gir biene god pollinering som er viktig for å gi gode fruktavlinger, bær og andre vekster. Biene er også med på å bevare mangfoldet i naturen. Pollineringsverdien er større enn det vi får i honningutbytte, sier styrelederen.