Samvirke

Publisert: 20.05.2019

Utsorterte grønnsaker blir til fersk og rask ferdigmat på Frosta

Jonas og Ragnhild Viken på Viken Gartneri i Frosta var med på å utvikle merkevaren "Grønne folk". Foto: Viken Gartneri Frosta

Publisert: 20.05.2019

Bøndene på Frosta hadde sett seg lei på at «rare» grønnsaker ikke ble til mat. Gjennom merkevaren «Grønne folk» har de gjort det lettere for folk å spise sunn mat og samtidig bidratt til mindre matsvinn. – Det er vi stolte av, sier bonde Ragnhild Viken i Gartneri Frosta.

Kommunen Frosta i Trondheimsfjorden kalles ikke «Trondheims kjøkkenhage» uten grunn.

Flotte råvarer gikk til spille

Det milde klimaet og fruktbare jorda er grunnlaget for ei betydelig jordbruksnæring, med produksjon av om lag 50 ulike typer grønnsaker og bær.

– I en radius på 10 km har vi tilgang på flotte råvarer. Dessverre har vi opplevd at mye av produksjonen har gått til spille på grunn av ytre feil som størrelse, form eller mindre skade på produktene. Det ønsket vi å gjøre noe med, sier Ragnhild Viken i Viken Gartneri Frosta.

Skjeve gulrøtter og nakne løk går i gryta

Sammen med kokkene i kantinekonseptet Hegstad og Blakstad etablerte Viken derfor merkevaren «Grønne folk» i 2016.

Sortimentet teller i dag 10 ulike produkter, fra hummus og pesto til ferdige gryter og burgere. Alt er basert på å skulle utnytte råvarene fullt ut, og matsvinn er et fremmedord. Skjeve gulrøtter, nakne løk og ferske overskuddsurter er noe av det som går i gryta.

– Vi benytter i all hovedsak lokale grønnsaker som er sortert ut på grunn av feil og mangler som gjør at de ikke er gode nok for forbrukerpakninger. Dette er produkter som ellers ville gått til dyrefôr, eller rett og slett blitt destruert, forklarer Viken.

"Grønne folk" sitt sortiment teller i dag 10 ulike produkter, fra hummus og pesto til ferdige gryter og burgere. Foto: Grønne folk

Forbrukerne liker produktene

«Grønne folk» var første aktør i Norge til å tilby ferdigmat av grønnsaker, og produktene er å finne hos utvalgte regioner i Rema 1000, Kolonihagen og Bama Storkjøkken. Også forbrukerne har omfavnet produktene.

– I butikkene vi er tilstede i har vi nå en stor andel av segmentet foredlet frukt og grønt, sier Viken.

Stolte av å hindre matsvinn

Hun har heller ikke sett at andre kan tilby tilsvarende produkt: ferdigmat av utsorterte grønnsaker, uten tilsetningsstoffer.

– Vi er stolte av å kunne lage smakfull og sunn mat, og samtidig bidra til å hindre matsvinn, avslutter bonden.

­