Samvirke

Oppdatert: 01.11.2018

Publisert: 31.10.2018

Verdensmesteren klar for VM på hjemmebane

"Kraftkar" fra Tingvollost ble verdens beste ost i 2016. Nå er familiebedriften fra Nordmøre klare for et nytt VM, denne gang på hjemmebane. Foto: Hanne Stensvold

Oppdatert: 01.11.2018

Publisert: 31.10.2018

Tingvollost skapte en sensasjon i 2016, da «Kraftkar» gikk helt til topps i kåringen av verdens beste ost. Nå er de nok en gang klare for å måle krefter mot over 3000 andre oster, under årets Oste-VM i Bergen.

Sveits, Frankrike og 31 andre osteland kunne ikke matche familiebedriften fra Møre og Romsdal under Oste-VM i 2016.

Ikke nok med at blåmuggosten ble kårets til den beste osten det året. Juryens dom var intet mindre enn «the best cheese ever made».

Verdens beste ost krever kvalitet i alle ledd

Hva gjør at en liten osteprodusent fra Nordmøre kan utmerke seg i konkurranse mot både Gruyere, Gouda og Roquefort?

Det hele starter med 58 glade melkekyr på Saghaug gård på Tingvoll. Og det er kvalitet i alle ledd som gjelder. Tilgang på godt fôr og god dyrevelferd er viktig.

– Vi lager blant annet vår egen frøblanding for gresset som fôrer kyrne, vi har bygget stort nok fjøs til at kyrne kan være frittgående, og de får nok fôr hele døgnet, sier Kristin Waagen, melkebonde og en av gründerne bak Tingvollost.

Glade kyr, godt fôr og kvalitet i alle ledd er oppskriften bak vinnerosten "Kraftkar". Foto: Tommy Rustad

Leverer mer melk til TINE enn de bruker i egen ysting

Waagen trekker også fram samarbeidet med TINE som en viktig forutsetning for produksjonen.

Meierisamvirket bidrar med å distribuere Tingvollost ut i landet, og henter hvert år om lag 300 tonn melk fra gården. Resten av gårdens produksjon, 210 tonn, blir til Tingvollost.

– Om vi måtte yste av all melka selv hadde vi ystet i ett sett – også på julaften. Da hadde vi sannsynsligvis ikke drevet gårdsysteri, forteller Waagen.

Les også: Kraftkar og Jarlsberg blir laget av den samme gode melka

Melkebonde og "Kraftkar"-gründer, Kristin Waagen, håper Oste-VM i Bergen kan bidra til at flere nordmenn får øynene opp for norsk lokalmat. Foto: Tommy Rustad

Stolte over å få vise fram det norske ostemangfoldet

Folks forventninger er åpenbart store til en tidligere verdensmester. Waagen er på sin side ydmyk på egne vegne i forkant av årets VM.

– Vi har ingen forhåpninger om å vinne mesterskapet igjen. Vi konkurrerer med over 3400 oster, og det er så og si umulig å vinne på nytt. Men – fordi vi vant i 2016 kommer VM til Norge i år, og det å få vise fram det utrolige norske mangfoldet av oster er noe vi er innmari stolte av, sier hun.

Melkebonden og osteprodusenten er også stolt over at flere rekorder allerede er satt i forbindelse med årets VM. Aldri før har så mange land, oster eller norske deltakere stilt til start i Oste-VM.

– Derfor handler dette mesterskapet om alt annet enn å sanke medaljer for vår del. Dette VM handler om en ostefest som vi er stolte av å delta i, sier Waagen.

Enorm vekst i antall norske deltakere i Oste-VM

Tingvollost deltok i sitt første Oste-VM i 2011, som første norske deltaker noen sinne. Siden den gang har utviklingen vært formidabel.

I 2016 var 4 norske ysterier med. I 2017 økte tallet til 17, og i år er tallet mer enn tredoblet med 58 norske produsenter som deltar med til sammen 175 ulike norske oster.

Håper flere nordmenn får øynene opp for norsk lokalmat

Waagen mener VM er en gylden mulighet til å vise fram ostemangfoldet som har vokst fram i Norge.

– Vi har så utrolig mange bra oster her i landet, og det har vært en enorm utvikling de siste 10 årene. Det å få vise fram dette mangfoldet er veldig kjekt, sier hun.

Håpet et at Oste-VM skal bidra til at enda flere nordmenn får øynene opp for norsk lokalmat.

– Italienere, spanjoler og franskmenn virker til å ha en større stolthet over egen mat og egne mattradisjoner enn vi har her i Norge. Dette håper vi at kan endre seg nå, avslutter Waagen.

Les også: TINE gir «haik» til lokalmat

Hør podcast: