Teknologi

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 29.05.2019

En ny elektrisk og selvkjørende traktor testes for første gang i Norge

Slik kan ZTractors elektriske og selvkjørende traktor, Bearcup24, se ut. Illustrasjon: ZTractor

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 29.05.2019

På en gård i Norge skal den selvkjørende og elektriske traktoren til amerikanske Ztractor testes ut for første gang. - Norge ligger langt fremme på elektrifisering og er dermed et helt naturlig sted å starte, sier gründer og daglig leder i Ztractor, Bakur Kvezerli.

Ztractor har utviklet sin versjon av en elektrisk og selvkjørende traktor, Bearcub 24, siden 2017.

Allerede neste år skal den endelig testes på et ordentlig gårdsbruk i kommersiell drift. Første sted ut er hos jordbærprodusent Ekeberg Myhrene AS i Lierdalen.

– Vår traktor skal kunne håndtere de samme oppgavene som en vanlig traktor. Forskjellen er at den går på elektrisk energi og den går helt av selv, sier Kvezerli.

Norge er lengst fremme på elektrifisering

Ztractor har base i Palo Alto i California, men så seg tidlig ut Norge som et bra sted å starte.

– Ifølge våre markedsanalyser er Norge det landet som ligger lengst fremme på elektrifisering. Særlig på personbilparken og derfor er det naturlig å starte i Norge, sier han.

Kvazerli peker på at Norge har tilgang på billig og fornybar energi, i tillegg til at norske bønder er ivrige på å teste ut ny teknologi.

– Dere har et høyt kostnadsnivå som gjør at mange er på utkikk etter løsninger som effektiviserer produksjonen, sier han.

- Vi er under stadig større trykk fra importerte jordbær og dette er noe vi må møte med å ta i bruk moderne dyrkingsmetoder og teknologi, sier jordbærprodusent Simen Myhrene. Foto: Aleksander Andersen

Selvkjørende landbruksmaskiner kan gjøre norske bær mer konkurransedyktige

Jordbærprodusent Ekeberg Myhrene AS er kjent for å ta i bruk mye ny teknologi. De har også deltatt i forskningsprosjekter og vært testgård for den norsk produserte Thorvald-roboten.

– Vi samarbeider godt med Saga Robotics og bruker Thorvald kommersielt i vår produksjon. Den går her hver 3. natt og lyser med UV lys på jordbærplantene for å behandle mot melduggsopp, sier Myhrene.

Jordbærbonden mener elektriske og selvkjørende landbruksmaskiner kan bidra til å gjøre norske bær mer konkurransedyktige.

– Vi er under stadig større trykk fra importerte jordbær og dette er noe vi må møte med å ta i bruk moderne dyrkingsmetoder og teknologi, sier han.

Les også: Landbruksroboten Thorvald er et våpen mot importen