Teknologi

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 26.06.2018

Geiter på sommerjobb gir nye inntektsmuligheter for bonden

Flere steder i lander hyres geiter inn som "kulturlandskapspleiere". Foto: Julie Lunde Lillesæter

Oppdatert: 27.05.2020

Publisert: 26.06.2018

Flere steder i landet gror vakre kulturlandskap igjen. I sommer skal geiter på sommerjobb over hele Norge.

I sommer skal geitene til Oscar Hovde Berntsen på sommerjobb for Gjemnes Kommune. Oppgaven er å rydde områdene rundt Ikornneset Fornminnepark.

– Ikornneset er et kulturhistorisk viktig sted. Her skal geitene mine på jobb i sommer for å gnage ned busker og kratt, sier han.

Forminneparken er en gammel bosetning fra vikingtiden. Over tid har området nesten blitt gjengrodd, men nå skal Berntsens geiter rydde området slik at det blir åpent og fint.

Les også: 2 millioner sauer og lam tar vare på norsk natur i sommer

Ny teknologi gjør beiting mulig flere steder

Tidligere har det ikke vært mulig å bruke geiter til oppryddingsjobben. Det har vært for upraktisk og kostbart å sette opp fysiske gjerder. Men, med ny teknologi er det nå mulig.

Hovde Berntsen står bak oppfinnelsen NoFence – et virtuelt gjerdesystem.

Hva er et virtuelt gjerde?

Et virtuelt gjerde er et gjerde som ikke er satt opp fysisk, men som kun eksisterer digitalt. Bonden tegner opp et kart via en applikasjon på mobiltelefonen og med det er gjerdet på plass!

– Vi henger en elektronisk bjelle på geita. Går den ut av beiteområdet sitt så får de en advarsel, da begynne bjella å pipe. Går de ikke tilbake så får de et lite strømstøt, sier han.

Systemet er basert på GPS og SIM-kort som vi finner i en vanlig mobiletelefon

Geitene til Oscar Hovde Berntsen rydder Ikornneset Fornminnepark på oppdrag for Gjemnes Kommune i sommer. Foto: Anne Berntsen/NoFence

Rydder landskap over hele landet

Det er ikke bare Gjemnes Kommune som har ansatt geiter.

Statkraft har også leid inn geiter for å rydde å hindre at områder rundt kraftledninger gror igjen i Isfjorden i Romsdalen.

Et annet eksempel finner vi på Håøya, der Oslo Kommune har tydd til samme tiltak for å holde landskapet åpent og flåtten på avstand.

NoFence åpner for nye måter å tjene penger for bonden

Hovde Bertnsen mener NoFence åpner for nye inntjeningsmodeller for bonden.

– Bonden kan bli en entreprenør som kan tjene penger på å rydde utmark. For eksempel kan et kraftmarked leie geiter som kan holde krattskogen unna strømledningene. Det er en ny måte å tjene penger på som vi nå åpner for, sier Hovde Berntsen.

Les mer: Kan ny beiteteknologi bidra til økt bruk av utmarka?