Teknologi

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 04.11.2016

Norsk robot kan redde jordbærene

Jordbærbonde Simen Myhrene og professor Pål From har samarbeidet om å finne en løsning for å bekjempe meldugg. Løsningen er landbruksroboten Thorvald. Foto: Aleksander Andersen

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 04.11.2016

Sommeren 2016 ble store mengder norske jordbær ødelagt av soppangrep. Nå håper forskere og jordbærbønder at den fryktede soppen kan bekjempes.

Fjorårets sommer endte i katastrofe for mange jordbærdyrkere. Gråskimmelsopp ødela avlinger til flere millioner kroner. Både bønder og forbrukere fortvilet da sommerfavorittene lot vente på seg.

Bama meldte om tap på opp mot 40 prosent på grunn av gråskimmelsoppen.

– Det er vanskelig å beskrive fortvilelsen når avlingen din går tapt. Du legger ned så mye arbeid i å dyrke jorda, og så er alt plutselig forgjeves, sier jordbærbonde Simen Myhrene Sylling gård i Akershus.

Lysere framtid med UVB-lys

Professor Pål From ved Norges miljø- og biovitenskapelige Universitet (NMBU) mener krisen som gråskimmelsopp skapte kan være historie.

Problemer knyttet til gråskimmel kan reduseres med å benytte tuneller i produksjonen, men dette vil samtidig kunne føre til mer meldugg. Det er i bekjempelsen av meldugg roboten Thorvald kommer inn i bildet.

– En av våre forskere på NMBU, Aruppillai Suthaparan, har sammen med sine kollegaer funnet ut at ved å belyse jordbærplantene med UVB-lys på en spesiell bølgelengde får vi en dramatisk reduksjon av sopp, sier From.

Roboter kan jobbe hele natten uten å sovne

Frem til nå har den største utfordringen vært å få UVB-lyset ut i felten. Belysningen av plantene er en tidkrevende oppgave som må gjøres om natten. From mener at landbruksroboter vil være perfekt for denne jobben.

Sammen med jordbærbonde Simen Myhrene har From og studentene utviklet landbruksroboten Thorvald.

– Landbruksroboten Thorvald kan arbeide uten tilsyn om natten. Denne type nattarbeid med stråling er lite gunstig for mennesker å drive med. Arbeidskraft i Norge er i tillegg kostbart, sier From.

Mindre bruk av plantevernsmidler

Jordbærbonde Simen Myhrene har stor tro på prosjektet. Han er også fornøyd med at ved å bruke UVB-lys fremfor plantevernmidler blir jordbærene han produserer sunnere.

I tillegg håper han å kunne servere enda flere norske jordbær til forbrukerne.

– Vi tror at ved å bruke Thorvald så slipper vi å bruke plantevernmidler for å bli kvitt gråskimmelen. Det er bedre for oss og bedre for forbrukeren. Vi slipper bekymring for at avlingen blir ødelagt og kan produsere flere bær, sier Myhrene.

Professor From tror landbruksroboter som Thorvald vil revolusjonere norsk landbruk i fremtiden.

– Denne type teknologi vil redusere risikoen med å drive landbruk i Norge. I tillegg vil vi få enda sunnere og bedre mat, sier From.

Meld deg på nyhetsbrev om landbruk og teknologi

Få nyheter om landbruk, teknologi og innovasjon direkte i din innboks ved å melde deg på nyhetsbrevet Landbruk + Tech:

Nyhetsbrev Landbruk + Tech