Bærekraft, Teknologi

Publisert: 23.06.2020

Norske jordbær blir snart plukket av robothender

Publisert: 23.06.2020

Koronapandemien har vist hvor avhengig landbruket er av utenlandsk sesongarbeidskraft. Jordbærprodusenen fra Ekeberg Myhrene skulle gjerne hatt en landbruksrobot for å plukke årets bær. Kanskje allerede neste år kan roboter innta jordbæråkeren til Myhrene og andre travle bønder.

Mens jordbæra modner i den deilige sommervarmen sitter sesongarbeiderne til Gartnergallens jordbærbonde Simen Myhrene i Sylling i karantene.

– Akkurat nå har vi 28 jordbærplukkere som er i karantene. De kan ikke begynne å jobbe på flere dager, men bæra er modne nå, sier han.

Myhrene er heldig for han har i det minste fått noen sesongarbeidere. Sammen med fire andre produsenter har han chartret et fly som fraktet jordbærplukkere fra Vietnam til norsk jord i juni.

– Flere av mine kollegaer har kjempeproblemer med arbeidskraft og melder om at bare 10 prosent av avlingene vil bli høstet i år, forteller han.

Lytt til landbruk.no på øret med jordbærprodusent Simen Myrene fra Ekeberg Myhrene

Om 10 år plukkes jordbæra av robot

For Myhrene og de andre produsentene går ikke utviklingen av autonome landbruksroboter fort nok.

Roboter som kan plukke og plante er under utvikling, men de er ikke smarte nok til å gjøre en like god eller bedre jobb enn mennesker.

Men det er bare spørsmål om tid, mener professor i robotikk ved NMBU, Pål Johan From.

– Vi kommer til å se mange ulike jordbærplukkere på markedet sannsynligvis allerede fra neste år. Om 10 år så tror jeg ikke det er mange jordbær som plukkes av mennesker, sier han.

Les mer: Robotene gjør for alvor sitt inntog i norsk landbruk

Se video

Helt magisk med UV-robot

Myrene og From har i mange år samarbeidet om landbruksroboten Thorvald.

Thorvald har i de siste sesongene vært i drift ved jordbærgåren på Sylling ved å lyse UV-lys på jordærplantene om nettene.

– UV-lyset dreper muggsopp som er en stor skadegjører på jordbærplantene som dyrkes i tunnel, forklarer From.

På grunn av Thorvald har Myrene nå sluttet å bruke plantevernmidler og kjemikalier i produksjonen.

– Vi har helt slutta å sprøyte her på gården. Det er helt magisk. Plantene trives veldig godt og vi har god kontroll på både udyr og sopp, sier bonden.

Les mer: Norsk robot kan redde jordbærene

Korona har gitt stor etterspørsel etter landbruksroboter

Utfordringen med sesongarbeidere gjelder ikke bare i Norge. Situasjonen er den samme over hele verden. From har merket en enorm etterspørsel etter roboter etter koronapandemien.

– Etterspørselen etter roboten vår har eksplodert. Det er helt umulig å dekke all etterspørselen, sier han.

Bakgrunnen for den enorme etterspørselen er todelt. Dels fordi produsentene ikke får tak i folk, men også fordi robotene kan være et verktøy for å få bukt på selve viruset.

– Det er nå stor etterspørsel etter systemer som kan sterilisereprodukter og drepe viruset. UV-lyset vårt er veldig effektivt mot virus. Vi ser nå en ny markedsmulighet for oss der vi kan bruke roboter for å sterilisere pakkerier om natten, sier From.

Les mer: Koronapandemien har økt etterspørselen etter norsk landbruksteknologi

Professor Pål Johan From og jordbærprodusent Simen Myhrene inspiserer en testversjon av Thorvald i 2016. Foto: Aleksander Andersen.

Roboter vil gjøre norske råvarer mer konkurransedyktige

Myhrene mener robotiseringen vil bidra til å gjøre norske landbruksprodukter enda mer konkurransedyktige.

– Hvis det er lønnsomt å bruke roboter for å plukke i et land som har lave kostnader så blir det veldig lønnsomt her i Norge hvor vi må betale folk det dobbelte, sier han.

Bonden mener robotene kan bli et virkemiddel for å konkurrere mot den økende importen av frukt og grønt.

– Skal vi kjempe mot importen må vi ha effektive og lave kostnader, sier han.

Les mer: Thorvald er vårt fremste våpen mot importen

Fremtidens bonde blir en omsorgsperson

Verken From eller Myrene tror robotene vil være slutten for verken bonden eller sesongarbeiderne.

– Jeg tror vi kommer til å trenge sesongarbeider. Det er ikke alle oppgaver som er lønnsomt å programmere en robot til å gjøre. Vi vil nok trenge folk også i fremtiden, sier bonden.

Han tror bonden og sesongarbeidernes oppgaver vil endre seg.

– Det er å drive med planter og dyr vil være omsorgsyrke fremfor hardt fysisk arbeid. Nå er det teknologien som tar over de harde og repeterende oppgaver. Så er det bondens oppgave å sørge for at plantene og dyrene har det bra, avslutter jordbærbonden som har travle uker foran seg.