Teknologi

Oppdatert: 17.11.2020

Publisert: 16.11.2020

Ny gjerdeteknologi gjør hverdagen til melkebonde Øistein Aasen mer effektiv

Melkebonde Øistein Aasen sparer tid og penger på å sende dyra sine på beite med virtuelle gjerder. Foto: Aurora Hannisdal/Differ Media

Oppdatert: 17.11.2020

Publisert: 16.11.2020

Tinebonde Øistein Aasen sparer tid og penger på å sende dyra sine på beite med virtuelle gjerder. - Jeg har fått en helt ny hverdag og dyra har det bedre, sier Aasen.

Den beste måten å bruke utmarka på er å sende dyra sine på beiting. Men, beiting nær bebygde strøk krever at bonden har kontroll på dyra sine.

Tidligere har det betydd at bonden må sette opp milevis med fysiske gjerder. Fysiske gjerder er kostbart å sette opp, og arbeidskrevende å vedlikeholde.

Det vet melkebonde Øistein Aasen fra Tolga i Innlandet alt om. Derfor har han i år derfor prøvd noe nytt – virtuelle gjerder med Nofence.

– Når vi fikk virtuelle gjerder så setter vi grensene selv ved hjelp av mobiltelefonen hvor dyra kan gå. For oss har det spart 14 dager med arbeid, forklarer han.

Se video fra Tolga:

Digitale gjerder gir ny hverdag og mer frihet

Ved hjelp av GPS-teknologi kan Aasen sette opp virtuelle gjerder på mobilen.

Dyra holder seg innenfor det området som Aasen har skissert ved hjelp av lydsignaler og i siste utfall, et lite strømstøt.

– Vi driver med setring i utmark og kua går der hun vil. Det betyr som regel at hun går et sted der vi ikke vil, ler han.

Aasen har derfor brukt mye tid på å hente kyrne sine på nabogårdene, nede i bygda eller i nabokommunen.

For Aasen betyr dette en helt ny hverdag med mye større frihet.

– Det var jo helt umulig å reise bort i tilfelle dyra stakk av. Nå kan jeg delta på kulturarrangementer som jeg tidligere ikke turte å dra på, sier han.

Les mer: Beiteteknologi gjør at vi kan utnytte norske gressarealer enda bedre

Den beste måten å bruke utmarka på er å sende dyra sine på beiting. Foto: Julie Lunde Lillesæter/Differ Media

Dyra lærer seg lydsystemet raskt

Bonden mener dyra har det bedre uten gjerder.

– Dyra kommer ut på beite tidligere og tas hjem senere, forklarer han.

For Aasen er dyrevelferd veldig viktig. Han var litt skeptisk til om kyrne kom til å lære seg det nye systemet uten gjerder uten å få støt.

Hvis ikke dyrene hører på lydsignalene når de nærmer seg de virtuelle gjerdene vil de få et lite strømstøt. Støtet er ikke farligere enn støt fra vanlige strømgjerder, men det er sjeldent dyra ikke reagerer på lydsignalene.

– Hvis dyra får støt, så tar de dette kjempefint. De forholder seg til det som lydene sier de har lov til. De får store områder å gå på og må jo ha det super fint, avslutter han.

Lytt til landbruk.no på øret med Oscar Hovde Berntsen og melkebonde Øistein Aasen