Teknologi

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 04.11.2016

Robotene gjør for alvor sitt inntog i norsk landbruk

Teamet bak Thorvald

Landbruksroboten Thorvald er utviklet av professor Pål From og studentene hans ved NMBU. From mener landbruksroboter vil revolusjonere norsk landbruk. Foto: Aleksander Andersen.

Oppdatert: 14.05.2020

Publisert: 04.11.2016

Norsk landbruk er på verdenstoppen i bruk av teknologi. Hver tredje liter melk som drikkes i Norge er melket med melkerobot. Roboter vil snart få ansvar for mer enn melking og fôring.

– Roboter kan, bør og vil overta landbruket, sier professor på NMBU og daglig leder i Saga Robotics, Pål From.

From og hans studenter har utviklet landbruksroboten Thorvald som vil ta over flere av oppgavene som traktoren har løst de siste femti årene. Roboten kan pløye, gjødsle, så, luke og høste helt av seg selv, 24 timer i døgnet. Flere norske bønder har vært med på å utvikle landbruksroboten Thorvald.

– Vi opplever at norske bønder er opptatt av innovasjon og interesserte i å ta i bruk ny teknologi som optimaliserer driften deres og gir de en bedre hverdag, sier From.

Les mer: Nå kommer robotene på jordet! 

Kan ikke se for seg en hverdag uten melkeroboten

From tror landbruksrobotene kommer til å bli like revolusjonerende for korn, frukt- og grønt produsentene som melkerobotene har vært for melkebøndene.

Melkerobot har vært en del av hverdagen for melkebonde Lise Thorsø Mohr siden 2006. Hun forteller at den har forandret hverdagen på bruket med en melkekvote på 700 000 tonn.

– Vi er veldig mye mer fleksible ettersom melkingen går for egen maskin. Vi vil aldri gå tilbake til en hverdag uten melkerobot. Det tror jeg ikke kuene vil heller, sier melkebonden Thorsø Mohr.

Les mer: Norsk robot kan redde jordbærene

Norge spesielt egnet til roboter

From tror norsk landbruk er særlig egnet til autonomisert landbruk. Ikke bare fordi norske bønder er teknologikyndige, men også fordi arbeidskraft i Norge koster mye og vi har mange små bruk.

– Norge bør bli et foregangsland på robotisering. Vi har behov for mindre og billigere landbruksmaskiner for å fortsette drift også på mindre bruk, sier From.

Melkebonde Thorsø Mohr er positiv til den nye utviklingen.

– Vi har ingen andre roboter i vår produksjon, men vi vet aldri hva som kommer, sier hun.

Meld deg på nyhetsbrev om landbruk og teknologi

Få nyheter om landbruk, teknologi og innovasjon direkte i din innboks ved å melde deg på nyhetsbrevet Landbruk + Tech:

Nyhetsbrev Landbruk + Tech